Placuszki bananowe z nadzieniem
Jeżeli znajdziecie u siebie jakieś czarniejące banany to wiecie co z nimi zrobić🍌… Są idealne do zdrowych wypieków i deserów👌! A co powiecie na bananowe placuszki/chlebek/pączki z 3 składników, z patelni 😉 Smacznego!

Placuszki bananowe z nadzieniem
1 porcja (2 placuszki, ok. 500 kcal)
czas przygotowania: ok. 25 minut (+godzina na wyrośnięcie ciasta i smażenia)
koszt: ok. 2.70 zł
Składniki:
25 g banana
45 ml ciepłej wody
1 łyżeczka surowych drożdży
90 g mąki pszennej
szczypta soli
65 g dżemu
Wykonanie:
Banana blendujemy z wodą i mieszamy z drożdżami. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
Jeśli jest zbyt klejące to dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Dzielimy na dwie części, delikatnie rozwałkowujemy, wykładamy łyżeczką dżem i zawijamy brzegi.
Formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy ręką. Wykładamy na nieprzywierającą, rozgrzaną patelnię, przykrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 10 minut.
Po tym czasie powtarzamy to samo na drugiej stronie (6 minut). Po tym czasie można jeszcze podpiec placuszki w tosterze.
Banana pancakes with filling
1 serving (2 pancakes, 500 kcal)
time of preparation: 25 minutes (+one hour for the dough to rise and frying)
Ingredients:
25 g banana
45 ml warm water
1 teaspoon raw yeast
90 g wheat flour
pinch of salt
65 g of jam
Instructions:
Blend the banana with water and mix with yeast. After mixing thoroughly, add flour and knead the dough.
If it’s too sticky, add more flour. Let it stand for 40 minutes to rise.
Divide into two parts, gently roll out, put out a spoon of jam and roll the edges.
Form a ball, gently flat it by hand. Lay out on a non-stick, hot frying pan, cover and fry on low heat for about 10 minutes.
After this time, repeat the same on the other side (6 minutes). You can additionaly toast it.