Pomidorowo-czekoladowe muffinki

Pomidorowo-czekoladowe muffinki, czyli jak zrobić sobie słodkie śniadanie i nie mieć żadnych wyrzutów sumienia

Pomidorowo-czekoladowe muffinki

Pomidorowo-czekoladowe muffinki

1 porcja (5 muffinek, 1 ma ok. 100 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ok. 30 minut gotowania i pieczenia)

koszt: ok. 3 zł

Składniki:

krem:
1 średni pomidor (100 g) najlepiej czekoladowy
15 g czekolady gorzkiej
1 łyżka erytrytolu lub cukru
opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego
ciasto:
35 ml mleka roślinnego
25 ml wody
25 g kremu
20 g jogurtu roślinnego
50 g mąki pszennej
10 g pokruszonych orzechów laskowych
1 łyżka mąki z ciecierzycy (lub więcej pszennej)
1 łyżka erytrytolu lub cukru
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej

Wykonanie:

Pomidora kroimy w drobną kostkę i zagotowujemy w rondelku ze słodzikiem. Gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy do roztopienia i odstawiamy do przestudzenia.

Mleko mieszamy z wodą, częścią kremu i jogurtem. Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy ciasto, a następnie wykładamy do foremki posmarowanej delikatnie tłuszczem.

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Podajemy z resztą kremu.

Tomato and chocolate muffins

1 serving (5 muffins, 1 has 100 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+30 minutes of cooking and baking)

Ingredients:

cream:
1 medium tomato (100 g) preferably chocolate
15 g dark chocolate
1 tablespoon of erythritol or sugar
optional a bit of almond aroma
cake:
35 ml plantbased milk
25 ml water
25 g cream
20 g plant yogurt
50 g wheat flour
10 g of crushed hazelnuts
1 tablespoon chickpea flour (or more wheat flour)
1 tablespoon of erythritol or sugar
1 teaspoon of cocoa
1/2 teaspoon baking powder
a pinch of baking soda

Instructions:

Cut the tomato into small cubes and boil in a saucepan with a sweetener. Cook for about 10 minutes. Finally, add chocolate, mix until melted and set aside to cool.

Mix milk with water, some cream and yogurt. Then add flour and other ingredients. Mix the dough thoroughly and then put it into a mold greased with grease.

Bake about 20 minutes at 180 Celsius degrees. Serve with the rest of the cream.