Pudding chlebowy
Jeden z moich ulubionych sposobów na „stare” pieczywo🍞, czyli pudding chlebowy🙌! Po raz pierwszy zobaczyłam go na jakimś amerykańskim blogu kulinarnym🇺🇲 i nie byłam przekonana, ale spróbowałam i😍… od tamtej pory to jedno z moich ulubionych dań💚 Doskonały na śniadanie lub deser😁

Pudding chlebowy
1 porcja (ok. 530 kcal)
czas przygotowania: ok. 10 minut (+15 minut pieczenia)
koszt: ok. 2.90 zł
Składniki:
kawałki „starego”pieczywa (chleb, bułki) ok. 100 g
100 ml mleka roślinnego
100 ml wody
25 ml białego wina (opcjonalnie)
15 g mąki z ciecierzycy albo zwykłej mąki pszennej
10 g oleju roślinnego
10 g cukru lub erytrytolu (jeśli lubimy słodycze to nawet 30 g)
40 g suszonej żurawiny (ewentualnie rodzynki, morele albo figi)
Wykonanie:
Mleko mieszamy dokładnie z wodą, winem, mąką, olejem i słodzikiem. Dodajemy czerstwe pieczywo (jeśli nie mamy to może być świeże ;D) pokrojone w mniejsze kawałki oraz żurawinę.
Wykładamy masę do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut lub dłużej (w zależności od pieczywa) do momentu, kiedy deser będzie rumiany.
Bread pudding
1 portion (approx. 530 kcal)
time of preparation: 10 minutes (+15 minutes of baking)
Ingredients:
pieces of „old” bread (bread, rolls) approx. 100 g
100 ml plant milk
100 ml water
25 ml white wine (optional)
15 g chickpea flour or plain wheat flour
10 g vegetable oil
10 g sugar or erythritol (if you like sweets, even 30 g)
40 g dried cranberries (possibly raisins, apricots or figs)
Instructions:
Mix the milk thoroughly with water, wine, flour, oil and sweetener. Add stale bread (if you don’t have it on hand, it can be the fresh one :D) cut into smaller pieces and cranberries.
Put the mass into an ovenproof dish. Bake at 190 Celsius degrees for about 15 minutes or more (depending on the bread), until the dessert is slightly browned.