Pudding chlebowy

Nie marnujemy! Pudding chlebowy to idealny sposób na pyszne wykorzystanie starego pieczywa. Doskonały na śniadanie lub deser.

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy

1 porcja (ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 15 minut pieczenia)

koszt: ok. 4.20 zł

Składniki:

185 ml mleka roślinnego
20 g mąki z ciecierzycy
parę kropli aromatu migdałowego
35 g żurawiny suszonej
20 ml wina (opcjonalnie)
30 g jogurtu roślinnego
10 g cukru lub erytrytolu
ok. 75 g pieczywa (bułka, bagietka, chleb)

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy z mąką i aromatem. Mieszamy do delikatnego zagęszczenia. Żurawinę zalewamy winem i podgrzewamy w rondelku do całkowitego wyparowania wina.

Do mleka dodajemy jogurt, żurawinę, słodzik i pokrojone pieczywo. Mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem). Pieczemy w 170 stopniach ok. 15 minut.

Bread pudding

1 serving (470 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ 15 minutes of baking)

Ingredients:

185 ml plantbased milk
20 g chickpea flour
a few drops of almond aroma
35 g dried cranberries
20 ml wine (optional)
30 g vegetable yogurt
10 g sugar or erythritol
approx. 75 g of bread (roll, baguette, bread)

Instructions:

Heat the milk with flour and aroma. Mix until gentle thickening. Pour cranberry with wine and heat it in a saucepan until the wine evaporates completely.

Add milk, yogurt, cranberry, sweetener and bread. Mix and put into an ovenproof dish (greased). Bake at 170 Celsius degrees for about 15 minutes.