Pumpkin pie
Czyli po prostu tarta dyniowa. Ciasto niezbyt znane w Polsce, ale za to za oceanem, a konkretniej w USA i Kanadzie to must have na świątecznym stole. Co ciekawe szperając trochę i czytając na temat jego historii można dowiedzieć się wiele również o tym jak doszło do ustanowienia święta dziękczynienia. Pierwotnie pumpkin pie było już znane prawdopodobnie w Europie, ale w XIX wieku powoli przestało być tutaj przygotowane, za to w Stanach Zjednoczonych pojawiło się już w książkach kucharskich. Później stało się popularne i bardzo mocno kojarzone z celebrowaniem święta dziękczynienia oraz gwiazdką.
Z racji tego, że bardzo lubię wypieki z dodatkiem dyni to biorąc pod uwagę końcówkę sezonu musiałam przygotować ten deser. Podstawą ciasta jest dyniowy krem w kruchym spodzie. W każdym przepisie na pumpkin pie bardzo dużą uwagę zwraca się na przyprawy. Ciasto jest intensywnie aromatyczne, ze względu na sporą ilość przypraw korzennych, które są dodawane zarówno do ciasta jak i masy dyniowej.
W Stanach oczywiście są już dostępne gotowe mieszanki (zarówno puszkowane masy dyniowe, jak i gotowe spody) na ciasto, aczkolwiek o wiele więcej zabawy można mieć z przygotowaniem go krok po kroku. Zacząć więc trzeba od dyni, która najlepiej by była słodką odmianą. Dobrze się sprawdza również dynia piżmowa. Po przekrojeniu i wyjęciu pestek, dynię warto upiec, a nadmiar zamrozić.
Wskazówki
- Do przygotowania pumpkin pie najlepiej nadaje się kruche ciasto, które można przygotować samemu lub kupić gotowe. Jeśli ktoś ma ochotę to można również zrobić bezglutenowy spód orzechowy. Warto wcześniej podpiec ciasto bez masy dyniowej, tak by było odpowiednio kruche.
- Jak już wspomniałam przyprawy są w tym cieście bardzo istotnym składnikiem. Warto dodać je zarówno do ciasta, jak i kremu dyniowego. Dzięki temu całość jest niesamowicie aromatyczna i idealna jako jesienno-zimowy deser.
- Do przygotowania ciasta używa się słodkich odmian dyni, ale nada się również dynia piżmowa.
- Ciasto podaje się na zimno z bitą śmietaną, orzechami lub karmelem (albo wszystkim na raz).
- Do masy dyniowej tradycyjnie dodaje się mleczko skondensowane, które można zastąpić mleczkiem kokosowym lub jogurtem roślinnym w lżejszej formie.
Kruchy spód na pumpkin pie
Mąka | 170 g |
Olej kokosowy lub margaryna (roztopiony) | 20 g |
Olej roślinny | 20 g |
Cukier lub erytrytol | 20 g |
Mleko roślinne | 40 g |
Imbir (świeży starty) | gruby plaser |
Przyprawy korzenne | 1/2 łyżeczki |
Sól | 1/3 łyżeczki |
Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie nakłuwamy spód widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Po 10 minutach zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
Krem dyniowy
Pure z dyni | 420 g |
Jogurt/śmietanka | 250 g |
Cukier lub erytrytol | 40 g |
Sól | 1/3 łyżeczki |
Przyprawy korzenne | 1/2 łyżeczki |
Cynamon | 1 łyżeczka |
Mąka pszenna | 30 g |
Dynię blendujemy na pure i mieszamy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wykładamy na przestudzony spód i wstawiamy do piekarnika (220 stopni) na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut.