Puszyste czekoladowe babeczki (fit, bez dodatkowego cukru i tłuszczu)
Zbliżają się Walentynkiczyli czas kiedy należy zadbać o innych i o siebie! Czekoladowe słodkości to zawsze idealny prezent Można się nimi podzielić z najbliższymi lub zjeść samotnie z kubkiem kawy i poprawić sobie humor Tak czy owak @super_krowka staje na wysokości zadania i oferuje wiele wegańskich słodyczy z świetnym składem, które doskonale sprawdzą się na Walentynki (i nie tylko).
Nie byłabym sobą gdybym ich nie wpakowała do jakiegoś domowego deserku, więc liofilizowane wiśnie w czekoladzie wpadły do wegańskich babeczek czekoladowych✨ Są fit, bezolejowe, bez dodatkowego cukru i tłuszczu, a do tego uzależniająco puszyste Idealne na śniadanie, przekąskę lub zdrowy deser! Możesz również dodać wegańską bitą śmietanę, lukier lub krem i podać w jeszcze bardziej rozpustnym wydaniu
Puszyste czekoladowe babeczki (fit, bez dodatkowego cukru i tłuszczu)
6 babeczek (1 ma ok. 85 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut pieczenia)
koszt: ok. 4,10 zł
Składniki:
100 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
40g ulubionego dżemu (ja użyłam truskawkowego)
20 g masła orzechowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka jogurtu roślinnego
parę kropel aromatu migdałowego lub waniliowego (opcjonalnie)
50g mąki pszennej
10 g mąki słonecznikowej (lub migdałowej)
10 g erytrytolu (opcjonalnie)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
3 liofilizowane wiśnie w czekoladzie (lub kawałki gorzkiej czekolady)
Wykonanie:
Mleko miksujemy z dżemem, masłem, octem, jogurtem i aromatem. Następnie dodajemy mąkę, słodzik, kakao, kawę, proszek, sodę i dokładnie mieszamy. masę przenosimy do foremki na babeczki.
Na wierzch wykładamy pokrojone wiśnie w czekoladzie. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut (do suchego patyczka).
Fluffy chocolate cupcakes (fit, no additional sugar or fat)
6 cupcakes (1 has 85 kcal)
time of preparation: 15 minutes (+20 minutes of baking)
Ingredients:
100 ml plantbased milk (preferably soy)
40g favorite jam (I used strawberry)
20 g peanut butter
1 tablespoon apple cider vinegar
1 teaspoon of plant yogurt
a few drops of almond or vanilla flavor (optional)
50g wheat flour
10 g sunflower (or almond) flour
10 g erythritol (optional)
1 teaspoon of cocoa
1 teaspoon of instant or cereal coffee
1/2 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon soda
3 freeze-dried cherries in chocolate (or pieces of dark chocolate)
Instructions:
Mix milk with jam, butter, vinegar, yogurt and aroma. Then add flour, sweetener, cocoa, coffee, powder, soda and mix thoroughly. Transfer the dough to cupcake molds.
Put chopped cherries in chocolate on top. Bake in 180 Celsius degrees for 20 minutes (until dry stick).