Quesadilla
Quesadilla to typowe danie kuchni meksykańskiej. To znana wszystkim pszenna lub kukurydziana tortilla z ciągnącym się serem w środku. Klasyk kuchni Ameryki Środkowej, który też na dobre zagościł w menu amerykanów.
Lubię sięgać po kuchnię meksykańską szczególnie wtedy, gdy mam ochotę na coś orzeźwiającego i bogatego w smaku. Wszystko to można znaleźć właśnie w ich potrawach. Quesadilla podawana jest na wiele różnych sposobów, a do farszu można dodać praktycznie wszystko to na co mamy ochotę. Klasyczne dodatki to prócz sera różnego rodzaju mięso, ziemniaki, fasolka, szpinak czy regionalne produkty. Najczęściej quesadille podaje się z dodatkiem salsy, guacamole lub śmietanki.
Idealna quesadilla
- Zaczynając od podstawy, czyli tortilli. Można wyróżnić jej dwa rodzaje: kukurydzianą i pszenną. Tak naprawdę to od naszych upodobań zależy, którą opcję wybierzemy. Ja idąc na kompromis przygotowuję tortillę z mąki kukurydzianej i pszennej w proporcji 1:2. Taka konsystencja i smak ciasta odpowiada mi najbardziej. Ciasto powinno być elastyczne, tak by można je było bez problemu rozwałkować.
- Wspominałam, że drugim podstawowym składnikiem quesadilli jest ser. Nie będzie pewnie dla Was zaskoczeniem, że ja pominęłam go w moim przepisie. Zawsze jednak można użyć wegańskiej alternatywy dla ciągnącego się sera (bo tylko taki tutaj jest słusznym dodatkiem). W oryginale najczęściej stosuje się mozzarelle lub cheddar.
- Dodatków do quesadilli jak już mówiłam jest wiele. W zależności od miejsca pochodzenia używa się lokalnych produktów i upodobań. Najczęściej jest to jednak mięso, fasola, ziemniaki, warzywa, które wcześniej się podsmaża.
- W Meksyku do przygotowania quesadilli służy tradycyjnie „comal„. Jest to naczynie o kształcie wklęsłej patelni do pieczenia tortilli. W warunkach domowych oczywiście tortillę można usmażyć na płaskiej, nieprzywierającej patelni. A z kolei nafaszerować quesadillę przyrządzić w opiekaczu albo również na patelni.
- Quesadilla świetnie się smakuje z dodatkiem świeżych lub piklowanych warzyw, z salsą lub guacamole. Takie danie jest wtedy wiele bardzie orzeźwiające.
Quesadilla z warzywami
Mąka kukurydziana/Mąka pszenna | 90 g/180 g |
Sól | szczypta |
Woda | 120 g |
Szpinak | 80 g |
Sól, pieprz, oregano | do smaku |
Fasola | 1 puszka (240 g) |
Ziemniaki ugotowane | 260 g |
Olej roślinny | 15 g |
Olej kokosowy lub oliwa | 10 g |
Czosnek | 1 ząbek |
Mieszamy mąkę z solą. Stopniowo dodajemy wodę w takiej ilości żeby uzyskać zwartą, elastyczną masę. Odstawiamy ciasto na 30 minut (zawinięte w woreczek). Po tym czasie dzielimy na 8 równych części i rozwałkowujemy. Placek nie może być zbyt cienki. Idealnie jeśli ma ok. 2-3 mm grubości.
W międzyczasie na oleju podsmażamy chwilę czosnek i szpinak. Po 1-2 minutach dodajemy fasolę i smażymy jeszcze 5 minut. Mieszamy farsz z ziemniakami, doprawiamy i wykładamy na tortillę. Farsz wykładamy ja jedną połowę zostawiając wolne brzegi, tak by nie wypadł podczas przygotowywania.
Nafaszerowaną tortillę podsmażamy z dwóch stron po 2-3 minuty albo zapiekamy w opiekaczu również przez 3 minuty.
Salsa pico de gallo
Pomidory | 4 sztuki |
Papryczka chili | wg uznania |
Limonka | Sok z połówki |
Cebula czerwona | 4-5 plastrów |
Kolendra – świeże liście | garść |
Sól, oregano, pieprz | do smaku |
Warzywa drobno siekamy. Z papryczki chili wyjmujemy nasiona i włókna, jeśli chcemy by nie była za ostra. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 30 minut (nie do lodówki!).