Racuszki roślinne z jabłkami
Pomysł na weekendowe (i nie tylko) śniadanie – racuszki z jabłkami 😍🍎 Szybkie i bardzo proste do przygotowania. Mój wegański, sprawdzony przepis!
W tym przepisie wykorzystuję proszek do pieczenia i sodę, tak by można było racuszki zrobić jak najszybciej jak to możliwe. Jeśli macie ochotę na bardziej fancy racuchy to polecam mój przepis na racuchy z kremem waniliowym. Ponieważ dodatek jabłek to naturalny słodzik to nie ma potrzeby dodatkowego słodzenia ciasta. No chyba, że ktoś bardzo chce 😀
Roślinne racuszki z jabłkami
Mleko roślinne | 225 g |
Ocet (zwykły lub jabłkowy) | 1 łyżka |
Mąka pszenna | 150 g |
Proszek do pieczenia i soda oczyszczona | po 1/2 łyżeczki |
Cukier lub słodzik | 1 łyżeczka |
Aromat waniliowy | opcjonalnie |
Jabłka | 2 sztuki |
Olej roślinny | 1 łyżka |
Ulubiony dżem | do podania |
Mleko mieszamy z octem. Odstawiamy na 5 minut. W tym czasie jabłka kroimy w ćwiartki i wycinamy ogryzek. Ścieramy na tarce. i dodajemy do mleka. Po zmieszamy dodajemy pozostałe składniki. Wykładamy łyżką na nieprzywierającą patelnię i smażymy po ok. 2 minuty z obu stron.