Racuszki roślinne z jabłkami

Pomysł na weekendowe (i nie tylko) śniadanie – racuszki z jabłkami 😍🍎 Szybkie i bardzo proste do przygotowania. Mój wegański, sprawdzony przepis!

W tym przepisie wykorzystuję proszek do pieczenia i sodę, tak by można było racuszki zrobić jak najszybciej jak to możliwe. Jeśli macie ochotę na bardziej fancy racuchy to polecam mój przepis na racuchy z kremem waniliowym. Ponieważ dodatek jabłek to naturalny słodzik to nie ma potrzeby dodatkowego słodzenia ciasta. No chyba, że ktoś bardzo chce 😀

Roślinne racuszki z jabłkami

Mleko roślinne225 g
Ocet (zwykły lub jabłkowy)1 łyżka
Mąka pszenna 150 g
Proszek do pieczenia i soda oczyszczonapo 1/2 łyżeczki
Cukier lub słodzik1 łyżeczka
Aromat waniliowyopcjonalnie
Jabłka2 sztuki
Olej roślinny1 łyżka
Ulubiony dżemdo podania

Mleko mieszamy z octem. Odstawiamy na 5 minut. W tym czasie jabłka kroimy w ćwiartki i wycinamy ogryzek. Ścieramy na tarce. i dodajemy do mleka. Po zmieszamy dodajemy pozostałe składniki. Wykładamy łyżką na nieprzywierającą patelnię i smażymy po ok. 2 minuty z obu stron.