Ramen
Kiedy po raz pierwszy przeczytałam opis tego czym jest ramen to pomyślałam „ok, to po prostu japoński rosół”. Dopiero kiedy spróbowałam moim zdaniem najlepszej jego wersji w Łodzi w ato ramen przekonałam się, że to coś zupełnie innego! Ramen to bardzo intensywna, esencjonalna zupa oparta na ciepłym bulionie i świeżych równie aromatycznych dodatkach. Powstała w Japonii na początku XX wieku, a jej popularność szybko rozprzestrzeniła się na cały świat za sprawą pojawienia się tzw. „zupek chińskich”, czyli zup instant.
Jedzenie ramenu to przygoda dla kubków smakowych. W niesamowity sposób można w nim połączyć różne smaki i tekstury. Jest to chyba jedno z bardziej ciekawych dań, które potrafi zaskoczyć paletą smaków.
Rodzajów tej potrawy jest całe mnóstwo, a wiedza na temat jej przygotowania została zebrana w niejednej książce. W restauracjach poświęconych ramenowi można spróbować najróżniejszych typów, które różnią się przede wszystkim bulionem (może być on przygotowany na kościach, różnego rodzaju mięsie, grzybach, warzywach i gotowany z dodatkiem różnych przypraw czy też past). Do tego dochodzi jeszcze aspekt makaronu o różnej strukturze oraz dodatków. Wszystko to powoduje, że prawdziwi koneserzy ramenu mają w czym wybierać.
Jak dla mnie przygotowanie domowego, wegańskiego ramenu nie jest wiedzą tajemną i wcale nie wymaga wiele, aby uzyskać zadowalający efekt. Oczywiście zawsze będę uważać, że najlepszy ramen to ten na wielogodzinnie gotowanym bulionie, z oryginalnymi pastami miso, które dodają całości niebanalnego smaku. Aczkolwiek umówmy się, że na potrzeby piątkowego obiadu w domu taki prosty przepis jak ten sprawdza się idealnie i również daje uczucie satysfakcji z gorącego, aromatycznego posiłku.
Wegański ramen – szybki, podstawowy przepis na 4 porcje
Bulion | 1250 ml |
Cebule szalotki | 4 sztuki |
Czosnek | 4 ząbki |
Imbir | 2 grube plastry |
Papryczka chili | 1 sztuka |
Sos sojowy | 50 g |
Ocet ryżowy (opcjonalnie) | 25 g |
Suszone grzyby shitake | 2 garści |
Noodle | 370 g |
Oliwa | 20 g |
Kapusta bok choy | 1 sztuka |
Szczypiorek, kiełki, oliwa | do podania |
Wegańskie mięso (opcjonalnie) | do podania |
Na oliwie podsmażamy cebulę szalotkę do zeszklenia. Następnie dodajemy starty czosnek, imbir i papryczkę. Smażymy chwilę, a następnie zalewamy bulionem, sosem sojowym i octem. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy suszone grzyby i gotujemy jeszcze 20 minut (aż będą zupełnie miękkie). Pod koniec gotujemy w oddzielnym garnku noodle. Kapustę dzielimy na 4 części. Mieszamy z odrobiną sosu sojowego, oliwy i granulowanego czosnku. Wstawiamy na minutę do mikrofali lub blanszujemy na patelni. Ramen podajemy gorący z noodlami, kapustą, szczypiorkiem, kiełkami, oliwą i wegańskim mięsem.