Ravioli

To takie proste mogłoby się wydawać, bo przecież to tylko farsz owinięty w porcję ciasta. Pierożki, ravioli, sajgonki – znane na całym świecie połączenie! Bo każdy wie, że to po prostu smakuje, a ravioli to nic innego niż włoski makaron w formie płatów, które przygotowane są tak by wypełnić je farszem i skleić. Podawane są z sosem lub w bulionie (co osobiście uwielbiam!). Podanie ravioli w bulionie to bardzo komfortowe, rozgrzewające danie, które świetnie sprawdza się właśnie zimą.

Farsz do ravioli oczywiście może być najróżniejszy, ale tak jak w przypadku polskich pierogów możliwości jest nieskończenie wiele i każdy znajdzie coś dla siebie. Najbardziej popularne są nadzienia z mięsem, serem i dodatkiem warzyw. Co region to inny obyczaj, a poza tym można również spotkać ravioli na słodko, które są smażone na głębokim oleju.

Ravioli pochodzą z Włoch, ale w zależności od regionu ich przygotowanie wygląda inaczej. Zaczynając od samego ciasta (w którym może lub nie być dodatek oliwy) po farsz i w końcu kształt (kwadratowe, okrągłe, prostokątne etc.).

Ciasto na ravioli

Mąka pszenna (tortowa, młyńska)310 g
Woda150 g
Sól1/2 łyżeczki
Oliwa10 g

Ciasto zagniatamy z podanych składników i odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkowujemy je cienko (lub przepuszczamy przez praskę do makaronu) i przygotowujemy ravioli. Nakładamy na rozwałkowane ciasto po łyżeczce farszu i formujemy ravioli (filmik instruktażowy). Nafaszerowane pierożki można zamrozić lub od razu gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie.

Farsz – szpinakowy

Szpinak250 g
Tofu180 g
Sól, pieprz, gałka muszkatołowado smaku

Szpinak podsmażamy lub podgrzewamy w mikrofali i odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z pokruszonym tofu oraz przyprawami.

Sos

Oliwa20 g
Czosnek3 ząbki
Sól i tymianek  do smaku
Wino50 g
Jogurt lub śmietanka150 g

Na oliwie podsmażamy chwilę czosnek, a po chwili zalewamy winem i redukujemy. Dodajemy przyprawy, jogurt i mieszamy, a opcjonalnie (polecam!) dodajemy 2 łyżki płatków drożdżowych.