Ravioli

To takie proste mogłoby się wydawać, bo przecież to tylko farsz owinięty w porcję ciasta. Pierożki, ravioli, sajgonki – znane na całym świecie połączenie! Bo każdy wie, że to po prostu smakuje, a ravioli to nic innego niż włoski makaron w formie płatów, które przygotowane są tak by wypełnić je farszem i skleić. Podawane są z sosem lub w bulionie (co osobiście uwielbiam!). Podanie ravioli w bulionie to bardzo komfortowe, rozgrzewające danie, które świetnie sprawdza się właśnie zimą.

Farsz do ravioli oczywiście może być najróżniejszy, ale tak jak w przypadku polskich pierogów możliwości jest nieskończenie wiele i każdy znajdzie coś dla siebie. Najbardziej popularne są nadzienia z mięsem, serem i dodatkiem warzyw. Co region to inny obyczaj, a poza tym można również spotkać ravioli na słodko, które są smażone na głębokim oleju.

ravioli
ravioli

Ravioli pochodzą z Włoch, ale w zależności od regionu ich przygotowanie wygląda inaczej. Zaczynając od samego ciasta (w którym może lub nie być dodatek oliwy) po farsz i w końcu kształt (kwadratowe, okrągłe, prostokątne etc.).

Ciasto na ravioli

na ok. 12 sztuk

Mąka pszenna (tortowa, młyńska)150 g
Woda75 g
Sól1/2 łyżeczki

Ciasto zagniatamy z podanych składników i odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkowujemy je cienko (lub przepuszczamy przez praskę do makaronu) i przygotowujemy ravioli. Nakładamy na rozwałkowane ciasto po łyżeczce farszu i formujemy ravioli (filmik instruktażowy). Nafaszerowane pierożki można zamrozić lub od razu gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie.

Farsz – szpinakowy

Szpinak300 g
Oliwa10 g
Tofu90 g
Majonez wegański10 g
Mleko roślinne25 g
Sól, pieprz, gałka muszkatołowado smaku

Szpinak podsmażamy na oliwie do odparowania z niego wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy jeszcze z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki.

Tofu blendujemy z majonezem i mlekiem. Mieszamy ze szpinakiem i doprawiamy.

Sos

Oliwa10 g
Pomidory malinowe2 sztuki
Czosnek2 ząbki
Sól i tymianek do smaku
Winoopcjonalnie 1/3 lampki
Pomidorki koktajloweopcjonalnie do podania

Na oliwie podsmażamy czosnek i pokrojone w kostkę pomidory przez ok. 10 minut.

Dodajemy wino, przyprawy i redukujemy. Blendujemy i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe.