Ravioli
To takie proste mogłoby się wydawać, bo przecież to tylko farsz owinięty w porcję ciasta. Pierożki, ravioli, sajgonki – znane na całym świecie połączenie! Bo każdy wie, że to po prostu smakuje, a ravioli to nic innego niż włoski makaron w formie płatów, które przygotowane są tak by wypełnić je farszem i skleić. Podawane są z sosem lub w bulionie (co osobiście uwielbiam!). Podanie ravioli w bulionie to bardzo komfortowe, rozgrzewające danie, które świetnie sprawdza się właśnie zimą.
Farsz do ravioli oczywiście może być najróżniejszy, ale tak jak w przypadku polskich pierogów możliwości jest nieskończenie wiele i każdy znajdzie coś dla siebie. Najbardziej popularne są nadzienia z mięsem, serem i dodatkiem warzyw. Co region to inny obyczaj, a poza tym można również spotkać ravioli na słodko, które są smażone na głębokim oleju.

Ravioli pochodzą z Włoch, ale w zależności od regionu ich przygotowanie wygląda inaczej. Zaczynając od samego ciasta (w którym może lub nie być dodatek oliwy) po farsz i w końcu kształt (kwadratowe, okrągłe, prostokątne etc.).
Ciasto na ravioli
na ok. 12 sztuk
Mąka pszenna (tortowa, młyńska) | 150 g |
Woda | 75 g |
Sól | 1/2 łyżeczki |
Ciasto zagniatamy z podanych składników i odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkowujemy je cienko (lub przepuszczamy przez praskę do makaronu) i przygotowujemy ravioli. Nakładamy na rozwałkowane ciasto po łyżeczce farszu i formujemy ravioli (filmik instruktażowy). Nafaszerowane pierożki można zamrozić lub od razu gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie.
Farsz – szpinakowy
Szpinak | 300 g |
Oliwa | 10 g |
Tofu | 90 g |
Majonez wegański | 10 g |
Mleko roślinne | 25 g |
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa | do smaku |
Szpinak podsmażamy na oliwie do odparowania z niego wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy jeszcze z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki.
Tofu blendujemy z majonezem i mlekiem. Mieszamy ze szpinakiem i doprawiamy.
Sos
Oliwa | 10 g |
Pomidory malinowe | 2 sztuki |
Czosnek | 2 ząbki |
Sól i tymianek | do smaku |
Wino | opcjonalnie 1/3 lampki |
Pomidorki koktajlowe | opcjonalnie do podania |
Na oliwie podsmażamy czosnek i pokrojone w kostkę pomidory przez ok. 10 minut.
Dodajemy wino, przyprawy i redukujemy. Blendujemy i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe.