Risotto – podstawowy przepis
Tak jak składanie pierogów, wyrabiania ciasta na chleb, obieranie ze skórki bobu, tak mieszanie kremowego risotto może być wręcz formą medytacji. Jego przygotowanie wymaga niedużo czasu, ale chwili cierpliwości (może odpoczynku dla niektórych) przy patelni.
Przygotowanie risotto z fasolką szparagową jest cudownym prezentem dla tych, którym chcemy poświęcić naszą uwagę!
Risotto to tradycyjne włoskie danie z ryżu wykonane z krótkoziarnistej, bogatej w skrobię odmiany ryżu zwanej ryżem Arborio. Prawidłowo ugotowane powinno być miękkie i kremowe. Nie powinno być z kolei sztywne i zbyt klejące. Chociaż nie jest to trudne, kilka niezbędnych wskazówek pomoże Ci przygotować risotto w domu takie jak z najlepszej włoskiej restauracji.
Podstawowy, tradycyjny przepis na risotto składa się z masła, parmezanu i świeżej pietruszki. Ja zastąpiłam masło oliwą, a parmezan nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. A do smaku dodałam również fasolkę szparagową (można ją pominąć w tym przepisie lub zastąpić na przykład bobem lub szparagami w sezonie). To doskonały przepis na początek, jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś risotto. Risotto potrzebuje trochę czasu, aby prawidłowo się ugotować i wymaga Twojej uwagi. Przez ponad 20 minut masz jedno i aż jedno zadanie: mieszaj ryż, dodając gorący bulion, po jednej chochli. Gotuj powoli, aby wywar się wchłonął.
Podczas tego procesu zostaje uwolniona z ryżu skrobia, tworząc właśnie kremową strukturę. Jeśli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu risotto najlepiej skupić na nim całą swoją uwagę i nie zajmować się innymi kuchennymi pracami w tym czasie.
Risotto najlepiej podawać na ciepło, często w podgrzewanych miseczkach lub talerzach. Najlepiej smakuj od razu po przygotowaniu i doskonale się komponuje z warzywami jako pełnowartościowe danie.
Risotto – przepis podstawowy
Bulion warzywny | 1 litr |
Olej roślinny | 1 łyżka |
Szalotka | 1 sztuka |
Ryż Arborio | 270 g |
Wino | opcjonalnie pół szklanki |
Oliwa | 30 g |
Natka pietruszki | 1 pęczek |
Sól i pieprz | do smaku |
Sok z cytryny | opcjonalnie |
Ulubione warzywa | Fasolka szparagowa/Bób/Szparagi etc. |
W pierwszej kolejności należy przygotować lub zagotować bulion. Następnie na oleju podsmażamy do zeszklenia szalotkę. Dodajemy ryż i chwilę smażymy całość po czym zalewamy winem i redukujemy. Następnie dodajemy chochlą bulion i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż cały zostanie wchłonięty przez ryż (ok. 20 minut). Na koniec dodajemy oliwę, natkę pietruszki, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubionymi warzywami i opcjonalnie nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.