Rogaliki w wegańskim twarożkiem

Udało mi się zrobić wegańskie, pełnoziarniste rogaliki z twarożkiem z tofu bez cukru! Są pyszne i mają fajny skład. Zainspirowała mnie Ewa z @smakinatalerzu. Kto sięgnie po takiego rogala? Mnie zawsze kuszą croissanty w Lidlu, więc to super domowa alternatywa 🙂

Pyszne, kruche i maślane wegańskie rogaliki własnej roboty! Klasyczne francuskie rogaliki (croissanty) bez nabiału i jajek mogą być w zasięgu Twojej ręki 😀 Chociaż tradycyjne croissanty nie należą do najłatwiejszych i najszybszych wypieków, ja znacznie uprościłam przepis, który daje bardzo satysfakcjonujące rezultaty. Biegnij po składniki i bierz się do pracy 🙂

Rogaliki w wegańskim twarożkiem

16 sztuk

1 rogalik ma 222 kcal, 2WW, 1.4WBT

Drożdże świeże25 g
Cukier1 łyżeczka
Erytrytol50 g
Mleko roślinne140 g
Woda140 g
Margaryna lub masło roślinne1 kostka (250 g)
Mąka pełnoziarnista 500 g
Mąka pszennado podsypania
Twarożek*po 1 łyżeczce na rogalik (ok. 10 g)

*twarożek przygotowujemy przez zblendowanie 1 kostki tofu naturalnego, 20 g majonezu roślinnego i 50 ml mleka sojowego

Drożdże ucieramy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Dodajemy erytrytol, wodę, mąkę i ok. 50 g tłuszczu. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na 10-20 minut do lodówki.

Następnie wyjmujemy i rozwałkowujemy. Na ciasto wykładamy kawałki pozostałej margaryny. Zawijamy jak roladę, a następnie ponownie wzdłuż krótszej krawędzi. Wstawiamy do lodówki na 10-20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy i zagniatamy ciasto tak samo jak poprzednio. Jeśli jest taka potrzeba to podsypujemy odrobiną zwykłej mąki (jeśli ciasto zbytnio się klei). Dzielimy ciasto na dwie części. Każdą rozwałkowujemy (kształt koła) i dzielimy na 8 części (trójkątów). Wykładamy farsz i zawijamy.

Odstawiamy na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika (205 stopni) na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.