Rogaliki w wegańskim twarożkiem
Udało mi się zrobić wegańskie, pełnoziarniste rogaliki z twarożkiem z tofu bez cukru! Są pyszne i mają fajny skład. Zainspirowała mnie Ewa z @smakinatalerzu. Kto sięgnie po takiego rogala? Mnie zawsze kuszą croissanty w Lidlu, więc to super domowa alternatywa 🙂
Pyszne, kruche i maślane wegańskie rogaliki własnej roboty! Klasyczne francuskie rogaliki (croissanty) bez nabiału i jajek mogą być w zasięgu Twojej ręki 😀 Chociaż tradycyjne croissanty nie należą do najłatwiejszych i najszybszych wypieków, ja znacznie uprościłam przepis, który daje bardzo satysfakcjonujące rezultaty. Biegnij po składniki i bierz się do pracy 🙂

Rogaliki w wegańskim twarożkiem
16 sztuk
1 rogalik ma 222 kcal, 2WW, 1.4WBT
Drożdże świeże | 25 g |
Cukier | 1 łyżeczka |
Erytrytol | 50 g |
Mleko roślinne | 140 g |
Woda | 140 g |
Margaryna lub masło roślinne | 1 kostka (250 g) |
Mąka pełnoziarnista | 500 g |
Mąka pszenna | do podsypania |
Twarożek* | po 1 łyżeczce na rogalik (ok. 10 g) |
*twarożek przygotowujemy przez zblendowanie 1 kostki tofu naturalnego, 20 g majonezu roślinnego i 50 ml mleka sojowego
Drożdże ucieramy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy erytrytol, wodę, mąkę i ok. 50 g tłuszczu. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na 10-20 minut do lodówki.
Następnie wyjmujemy i rozwałkowujemy. Na ciasto wykładamy kawałki pozostałej margaryny. Zawijamy jak roladę, a następnie ponownie wzdłuż krótszej krawędzi. Wstawiamy do lodówki na 10-20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i zagniatamy ciasto tak samo jak poprzednio. Jeśli jest taka potrzeba to podsypujemy odrobiną zwykłej mąki (jeśli ciasto zbytnio się klei). Dzielimy ciasto na dwie części. Każdą rozwałkowujemy (kształt koła) i dzielimy na 8 części (trójkątów). Wykładamy farsz i zawijamy.
Odstawiamy na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika (205 stopni) na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.