Ryż i kuskus z brokułami i marchewką

Pomysł na sycący obiad – połączenie ryżu z kaszą kuskus, brokułami i marchewką Proste, szybkie i wyjątkowe w smaku

Ryż i kuskus z brokułami i marchewką

Ryż i kuskus z brokułami i marchewką

3 porcje (1 ma ok. 440 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ok. 15 minut gotowania)

koszt: ok. 2.50 zł za porcję

Składniki:

3 łyżki oleju
1 marchew cienko pokrojona
1 brokuł (różyczki pokrojone na pół)
gruby plaster imbiru
3 ząbki czosnku
25 g masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
10 g oliwy
50 g kaszy kuskus
4 pomidorki koktajlowe
10 g nasion chia
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka curry
chili do smaku
1/3 łyżeczki rozmarynu
sól do smaku
150 g ryżu
15 g sezamu i czarnuszka do podania

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy marchew, brokuł i i imbir przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zalewamy wodą (do 1/2 wysokości składników).

Gotujemy oddzielnie ryż. Po ok. 10-15 minutach odcedzony ryż dodajemy do dania i mieszamy. Podajemy z sezamem i czarnuszką.

Rice and couscous with broccoli and carrots

3 servings (1 has 440 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of cooking)

Ingredients:

3 tablespoons of oil
1 thinly chopped carrot
1 broccoli (roses cut in half)
thick ginger slice
3 garlic cloves
25 g peanut butter
3 tablespoons soy sauce
10 g of oil
50 g couscous
4 cherry tomatoes
10 g chia seeds
juice from 1/4 of lemon
1 teaspoon smoked pepper
1 teaspoon basil
1 teaspoon oregano
1 teaspoon curry
chili to taste
1/3 teaspoon rosemary
salt to taste
150 g rice
15 g sesame and black cumin to serve 3 tablespoons oil

Instructions:

Fry the carrots, broccoli and ginger with oil for about 5 minutes. Then add the remaining ingredients and pour water (up to 1/2 of the height of the ingredients).

Cook rice separately. After approx. 10-15 minutes, strained rice add to the dish and mixed. Serve with sesame and black cumin.

 



>
Facebook