Sałatka Ryżowa z Chrupiącą Ciecierzycą
Szybka propozycja na obiad, czyli sałatka ryżowa z ciecierzycą, awokado i czerwoną fasolą. Idealnie doprawiona i rozgrzewająca.
Sałatka Ryżowa z Chrupiącą Ciecierzycą
2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut pieczenia)
koszt: ok. 3 zł za 1 porcję
Składniki:
100g ryżu
100g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
olej
kminek, papryka wędzona, chili, sól
2 garści czerwonej fasoli (gotowanej lub konserwowej)
szczypiorek i natka pietruszki
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka płatków drożdżowych
2 łyżki oliwy
awokado
pieczywo do podania
Wykonanie:
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ciecierzycę mieszamy z olejem i przyprawami. Wykładamy na papier pergaminowy i pieczemy w 220 stopniach ok. 15 minut (lub dłużej, aż będzie chrupiąca).
Ryż mieszamy z fasolą, pietruszką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny, syropem, drożdżami i oliwą. Podajemy z cieciorką, awokado i ewentualnie z pieczywem.
Rice Salad with Crunchy Chickpeas
Quick dinner recipe: rice salad with chickpeas, avocado and red beans.
2 pservings (1 has 600 kcal)
time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of baking)
Ingredients:
100g of rice
100g of chickpeas (boiled or canned)
oil
cumin, smoked pepper, chili, salt
2 handfuls of red bean (boiled or canned)
chives and parsley
juice from 1/4 of lemon
1 teaspoon of maple syrup
1 teaspoon of nutritional yeast
2 tablespoons of oil
one avocado
bread to be served
Instructions:
Cook the rice according to the instructions on the packaging. Mix the chickpeas with oil and spices. Put on parchment paper and bake at 220 Celsius degrees for about 15 minutes (or longer until it is crispy).
Mix the rice with beans, parsley, chives, lemon juice, syrup, yeast and olive oil. Serve with chickpeas, avocado and bread.