„Skrzydełka” z boczniaków

Plan weekendowy -> hot „skrzydełka” z boczniaków w amerykańskich stylu – aromatyczne, chrupiące, ostre i pyszne! Do podania z kremowym dipem. Poczułam się niemal jak w dawno nie odwiedzanym przeze mnie KFC 😀

Na początku miałam przygotować wegańskie skrzydełka z kalafiora. Taki był plan, ale niefortunnie nie znalazłam go w sklepie, więc sięgnęłam, bo boczniaki, bo pamiętałam, że tego typu cuda widziałam już gdzieś w internecie. Przepisy, które widziałam są jednak często tłuste, bo smażone i sposób przygotowania panierki nie wydał mi się ciekawy, więc postawiłam na podwójne panierowanie i pieczenie.

„Skrzydełka” z boczniaków

3 porcje

Boczniaki1 opakowanie
Panierka 1:
Mleko roślinne80 ml
Chiliwg uznania
Czosnek granulowany, sól,
proszek do pieczenia
po 1/2 łyżeczki
Mąka pszenna30 g
Mąka ziemniaczana30 g
Bułka tarta15 g
Olej1 łyżka
Panierka 2:
Olej2 łyżki
Ketchup20 g
Ocet jabłkowy1 łyżka
Woda1-2 łyżki
Chili, pieprzwg uznania
Cukier, papryka słodka1 łyżeczka
Czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka1/2 łyżeczki
Dip:
Nerkowce80 g
Mleko roślinne85 g
Oliwa1 łyżka
Ocet jabłkowy1 łyżka
Musztarda1 łyżeczka
Płatki drożdżowe (opcjonalnie)1 łyżka
Zioła prowansalskie1 łyżeczka
Czosnek granulowany1/3 łyżeczki
Pieprz i sóldo smaku

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Boczniaki myjemy dokładnie, a następnie suszymy na papierze ręcznikowym (odciskamy). Kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy trzepaczką składniki na panierkę 1. Dodajemy boczniaki i dobrze mieszamy. Wykładamy pojedynczo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 25 minut.

W tym czasie mieszamy składniki na panierkę 2 i dip (blendujemy dokładnie nerkowce z mlekiem roślinnym, a później mieszamy z pozostałymi składnikami, wstawiamy do lodówki).

Boczniaki wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie mieszamy z panierką 2, wykładamy z powrotem na blaszkę i wstawiamy na 15 minut do pieczenia.

Boczniaki podajemy z dipem i dowolnymi dodatkami (warzywami, frytkami).