„Skrzydełka” z boczniaków
Plan weekendowy -> hot „skrzydełka” z boczniaków w amerykańskich stylu – aromatyczne, chrupiące, ostre i pyszne! Do podania z kremowym dipem. Poczułam się niemal jak w dawno nie odwiedzanym przeze mnie KFC 😀
Na początku miałam przygotować wegańskie skrzydełka z kalafiora. Taki był plan, ale niefortunnie nie znalazłam go w sklepie, więc sięgnęłam, bo boczniaki, bo pamiętałam, że tego typu cuda widziałam już gdzieś w internecie. Przepisy, które widziałam są jednak często tłuste, bo smażone i sposób przygotowania panierki nie wydał mi się ciekawy, więc postawiłam na podwójne panierowanie i pieczenie.

„Skrzydełka” z boczniaków
3 porcje
Boczniaki | 1 opakowanie |
Panierka 1: | |
Mleko roślinne | 80 ml |
Chili | wg uznania |
Czosnek granulowany, sól, proszek do pieczenia | po 1/2 łyżeczki |
Mąka pszenna | 30 g |
Mąka ziemniaczana | 30 g |
Bułka tarta | 15 g |
Olej | 1 łyżka |
Panierka 2: | |
Olej | 2 łyżki |
Ketchup | 20 g |
Ocet jabłkowy | 1 łyżka |
Woda | 1-2 łyżki |
Chili, pieprz | wg uznania |
Cukier, papryka słodka | 1 łyżeczka |
Czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka | 1/2 łyżeczki |
Dip: | |
Nerkowce | 80 g |
Mleko roślinne | 85 g |
Oliwa | 1 łyżka |
Ocet jabłkowy | 1 łyżka |
Musztarda | 1 łyżeczka |
Płatki drożdżowe (opcjonalnie) | 1 łyżka |
Zioła prowansalskie | 1 łyżeczka |
Czosnek granulowany | 1/3 łyżeczki |
Pieprz i sól | do smaku |
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Boczniaki myjemy dokładnie, a następnie suszymy na papierze ręcznikowym (odciskamy). Kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy trzepaczką składniki na panierkę 1. Dodajemy boczniaki i dobrze mieszamy. Wykładamy pojedynczo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 25 minut.
W tym czasie mieszamy składniki na panierkę 2 i dip (blendujemy dokładnie nerkowce z mlekiem roślinnym, a później mieszamy z pozostałymi składnikami, wstawiamy do lodówki).
Boczniaki wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie mieszamy z panierką 2, wykładamy z powrotem na blaszkę i wstawiamy na 15 minut do pieczenia.
Boczniaki podajemy z dipem i dowolnymi dodatkami (warzywami, frytkami).