Smażone pączki z chrupiącą skórką
Super prosty przepis na smażone (ale odchudzone) pączki 🍩 z chrupiącą, słodką skórką i miękkim, puszystym środkiem i boskim, słodkim nadzieniem jogurtowym😁👌!

Smażone pączki z chrupiącą skórką
1 porcja (4 pączki, ok. 410 kcal)
czas przygotowania: ok. 30 minut (+10 minut smażenia)
koszt: ok. 1.70 zł
Składniki:
75 g mąki pszennej
40 g mleka roślinnego
5 g nasion chia
5 g oleju roślinnego
5 g erytrytolu lub cukru
odrobina drożdży
sok z pomarańczy do posmarowania pączków
45 g jogurtu roślinnego + parę kropli pomarańczowego aromatu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciepłe mleko roślinne mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy słodzik, drożdże, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki, olej i zagniatamy ciasto (jeśli jest za bardzo klejące dodajemy więcej mąki, a jak za suche więcej mleka).
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie formujemy pączki (nie mogą być za grube, pamiętaj że urosną podczas smażenia) i odstaw na papierze do pieczenia jeszcze na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni, pączki smarujemy sokiem pomarańczowym i smażymy po 3-4 minuty z obu stron (lub krócej, jeśli szybciej się zarumienią).
Po zdjęciu z patelni i ostudzeniu, faszerujemy je jogurtem (ja robię to dużą strzykawką lekarską).
Fried donuts with crispy crust
1 serving (4 donuts, 410 kcal)
time of preparation: 30 minutes (+10 minutes of frying)
Ingredients:
75 g wheat flour
40 g of plantbased milk
5 g chia seeds
5 g of vegetable oil
5 g of erythritol or sugar
a little yeast
orange juice for spreading donuts
45 g plantbased yogurt + a few drops of orange aroma (optional)
Instructions:
Mix warm plantbased milk with chia seeds and let it stand for 5 minutes.
Add sweetener, yeast, a tablespoon of flour, mix and leave for 10 minutes.
After this time, add the rest of the flour, oil and knead the dough (if it is too sticky, add more flour, and if it is too dry add more milk).
Let it stand for an hour to rise. Then form donuts (they cannot be too thick, remember that they will grow during frying) and leave on baking paper for 20-30 minutes to rise.
After this time, warm up a small amount of oil in a frying pan, smear donuts with orange juice and fry for 3-4 minutes on both sides (or shorter, if they turn brown faster).
After removing from the pan and cooling, stuff them with yogurt.