Smażone Tofu z Sosem Sojowym
Tofu zna każda osoba na diecie roślinnej, bo to świetne źródło białka! W tej chwili jest już zdecydowanie łatwo dostępne i przystępnej cenie! Można je przygotować na tysiąc sposobów, zarówno na słono jak i na słodko. Ja uwielbiam dodawać je do chińskich potraw, gdzie nabiera smaku przypraw.
Smażone Tofu z Sosem Sojowym to szybki i łatwy dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z warzywami i ryżem.
Smażone Tofu z Sosem Sojowym
4 porcje (1 porcja to ok. 160 kcal)
czas przygotowania: ok. 20 minut
koszt: ok. 1,30 zł za 1 porcję
Składniki:
2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego
olej do smażenia
sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka mieszanki garam masala
szczypta chili
do podania:
1 pęczek szczypiorku
20g sezamu (2 łyżki)
ryż i warzywa
Wykonanie:
Tofu obwijamy w papier ręcznikowy i przyciskamy czymś ciężkim na minimum 15 minut. Następnie kroimy na ok. 0.5 cm kawałki i podsmażamy na oleju (ok. 5 minut z obu stron).
W tym czasie mieszamy składniki na sos. Tofu podajemy polane sosem i posypane szczypiorkiem oraz sezamem. Najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.
Fried tofu with soy sauce
Every person on a plantbased diet knows tofu because it’s a great source of protein! At the moment it is definitely easily available and affordable! It can be prepared in a thousand ways, both sweet and savory. I love to add it to Chinese food, where it takes the flavor of aromatic spices.
4 servings (1 serving has 160 kcal)
time of preparation: 20 minutes
Ingredients:
2 packs of natural or smoked tofu
frying oil
sauce:
2 tablespoons of soy sauce
2 tablespoons of oil
1/2 teaspoon of sugar
1/2 teaspoon of granulated garlic
1 teaspoon garam masala mix
a pinch of chili
for serving:
1 bunch of chives
20g of sesame seeds (2 tablespoons)
rice and vegetables
Instructions:
Wrap tofu in paper towels and press with something heavy for a minimum 15 minutes. Then cut into pieces (about 0.5 cm) and fry in oil (about 5 minutes on both sides).
In the meantime, mix the ingredients for the sauce. Serve tofu with sauce and sprinkle with chives and sesame seeds. It tastes best with rice and vegetables.