Sos grzybowo-cebulowy

Wegański Sos Grzybowo-Cebulowy. Ten kremowy sos grzybowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi świetną bazę dla wielu potraw. Idealny jako dodatek do makaronu, pieczonych warzyw itd.

Jeśli szukasz idealnego, kremowego sosu grzybowego to znalazłeś!

Absolutnie nic nie przebije domowej roboty sosu i nie ma żadnego powodu, aby uciekać się do produktów pakowanych, ponieważ po pierwsze domowy sos jest łatwy do zrobienia; po drugie, zapakowane rzeczy są pełne śmieciowych składników; i po trzecie, zapakowane nie zbliżają się nawet do smaku sosu zrobionego od zera!

Aby uzyskać sos grzybowy o dużej głębi smaku, oto kilka wskazówek: pieczarki i cebula powinny być dobrze wysmażone, a wręcz najlepiej gdyby się skarmelizowały, bo wtedy nabiorą dodatkowej słodyczy i aromatu. Dodanie wina i jego zredukowanie nadaje również dodatkowego waloru smakowego. Ja dodaję również kostkę warzywną lub suszone warzywa żeby dodatkowo wzbogacić smak.

To świetny sos do wielu potraw, od makaronu po pieczone warzywa czy nawet hamburgery albo pizzę.

Pieczarki kroimy w dowolne kawałki i podsmażamy z olejem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili mieszania również zioła. Zalewamy winem i redukujemy (smażymy do odparowania wody). Nerkowce (wcześniej namoczone w gorącej wodzie) blendujemy na gładki krem. Dodajemy na patelnię razem z musztardą i kostką warzywną lub suszonymi warzywami. Chwilę gotujemy i podajemy z dowolnymi dodatkami, na przykład makaronem.

Sos grzybowo-cebulowy

Pieczarki280 g
Cebula2 sztuki
Czosnek3 ząbki
Olej roślinny1 łyżeczka
Tymianek, rozmarynpo 1 łyżeczce
Wino1/2 szklanki
Kostka warzywna/warzywa suszonedo smaku
Musztarda1 łyżeczka
Nerkowce50 g
Woda100 ml

Pieczarki kroimy w dowolne kawałki i podsmażamy z olejem ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili mieszania również zioła.

Po ok. 2-3 minutach zalewamy winem i redukujemy (smażymy do odparowania wody).

Nerkowce (wcześniej namoczone w gorącej wodzie) blendujemy na gładki krem. Dodajemy na patelnię razem z musztardą i kostką warzywną lub suszonymi warzywami. Chwilę gotujemy i podajemy z dowolnymi dodatkami, na przykład makaronem.