Spaghetti aglio olio

Czy Wy kiedykolwiek robiliście spaghetti aglio olio?

W te dni kiedy masz co najwyżej pół godziny na wejście i wyjście z kuchni i chciałbyś usiąść jak najszybciej przy stole, potrzebujesz takich przepisów, które można zrobić „na oko”. Nasze Mamy i Babcie zawsze gotowały „na oko”, oceniając składniki po prostu na nie patrząc i odpowiadając na pytanie o dokładne proporcje: „no tak na oko”. W taki sposób zawsze zapamiętam moją babcię przygotowującą wypieki i obiady.

Przygotowywanie potraw, które pokazują drogę, ale pozwalają samemu wybierać rytm daje mi najwięcej frajdy. Oto jak należy moim zdaniem podejść do przepisu na spaghetti aglio olio. Zawsze dodaję do niego to na co akurat mam ochotę i w takiej ilości jak lubię.


Widziałam to danie z makaronem nieraz w menu włoskich restauracji i od dłuższego czasu doskonalę swoją domową wersję tego dania. Jest to chyba najłatwiejszy obiad, który można przygotować z paru składników i chociaż dodatki często zmieniam to podstawa zawsze jest taka sama. Czosnek (aglio), oliwa (olio), makaron spaghetti (chociaż czasem sięgam też po inne rodzaje) i odrobina chili.

Jadłam to danie parę razy na mieście, bo to świetna opcja wegańska, jeśli mamy już dosyć zamawiania pizzy bez sera. Raz było bardziej, a raz mniej smaczne, czasem za tłuste, a czasem za mało czosnkowe. Odkryłam, że kluczem jest dodanie czosnku w odpowiednim momencie, a raczej przygotowanie emulsji z oliwy, czosnku i wody z gotowania makaronu.

To bardzo prosty zabieg, który jest niemal gwarancją sukcesu i tego, że zwykłe danie mogłoby się wydawać, będzie miało wyższy poziom smaku. Domyślam się, że macie wszystkie składniki w domu, więc do dzieła!

Składniki:

  • Makaron – ja najbardziej lubię spaghetti lub domowe tagliatelle, ale każdy rodzaj tak naprawdę się sprawdzi.
  • Oliwa – ze względu na to, że jest to niemal podstawowy składnik tego dania i nośnik smaku. Warto więc zadbać o jej dobrą jakość. Jej ilość natomiast dostosujcie do Waszych preferencji.
  • Czosnek – jedni wolą gdy jest go dużo, a inni mniej. Ja jestem z obozu „lubię, ale w umiarkowanych ilościach”. Więc dla mnie jeden duży ząbek na głowę jest w sam raz.
  • Przyprawy – ponieważ uwielbiam ostre smaki, najczęściej doprawiam spaghetti chili (w proszku), ale można również postawić na tradycyjny pieprz i sól.
  • Dodatki – ta potrawa to często dla mnie podstawa do „wyczyszczenia lodówki”. Aczkolwiek są też składniki, na które po prostu często mam ochotę, jak szpinak, płatki drożdżowe czy oliwki.

Jak przygotować spaghetti aglio olio:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente.
  • Po 2-3 minutach od wrzucenia makaronu, na oliwie blanszujemy cienkie plasterki czosnku oraz chili – maksymalnie 2 minuty.
  • Dodajemy chochlę wody i po chwili makaron.
  • Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy.
  • Dodajemy ewentualnie dodatkowe składniki i podajemy.

Spaghetti aglio olio – 4 porcje

Makaron480 g
Oliwa38 g (lub więcej)
Czosnek4 ząbki (lub więcej)
Sól, chili, pieprz do smaku
Natka pietruszki, inne dodatki do podania

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Po 2-3 minutach od wrzucenia makaronu, na oliwie blanszujemy cienkie plasterki czosnku oraz chili – maksymalnie 2 minuty. Dodajemy chochlę wody i po chwili makaron. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy. Dodajemy ewentualnie dodatkowe składniki i podajemy.