Spaghetti alle verdure
Połączenie warzyw i aromatu grzybów z makaronem spaghetti daje pyszny efekt 🍝💚👌
Spaghetti alle verdure
3 porcje (1 ma ok. 560 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+25 minut gotowania)
koszt: ok. 4,30 zł za porcję
Składniki:
300 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
225 g groszku z puszki
2 marchewki
180 g naturalnego lub wędzonego tofu
90 g szpinaku
1/2 cebuli
15 g sezamu
10 g suszonych grzybów
3 ząbki czosnku
3 plastry imbiru
3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
szczypiorek
sok z 1/4 limonki
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
Wykonanie:
Na odrobienie oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia (ok. 5 minut). Następnie dodajemy pozostałe składniki (imbir starty, a marchew pokrojona w cienkie plastry). Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Makaron dodajemy do warzyw, mieszamy, doprawiamy i gotowe.
Spaghetti alle verdure
3 servings (1 has 560 kcal)
time of preparation: 15 minutes (+25 minutes of cooking)
Ingredients:
300 g spaghetti or another favorite pasta
225 g canned peas
2 carrots
180 g of natural or smoked tofu
90 g spinach
1/2 onion
15 g sesame
10 g dried mushrooms
3 garlic cloves
3 slices of ginger
3 tablespoons of yeast flakes (optional)
chives
1/4 lime juice
1 teaspoon sweet pepper
salt and pepper to taste
1/2 cup vegetable broth or water
Instructions:
Fry the onion until soft (about 5 minutes). Then add the remaining ingredients (grated ginger and carrot cut into thin slices). Pour broth or water and stew for about 20 minutes.
In the meantime, prepare pasta according to the instructions on the package. Add pasta to vegetables, season and mix.