Spaghetti Ratatuj

Pożywny obiad to dla mnie teraz pełnoziarnisty makaron i dużo warzyw. Dlatego spaghetti ratatuj w wersji makaronowej u Cakes_n_ale zainspirował mi do przygotowania swojej roślinnej wersji! W sezonie to danie obowiązkowe i dodatkowo można nim wykarmić sporą gromadkę 😀

Najlepszy obiad w środku tygodnia to dla mnie taki, który zajmuje mniej niż 30 minut, wymaga minimalnego przygotowania, sprzątania i jest wykonany z pełnowartościowych, zdrowych składników.

Odkąd mam cukrzycę to zdecydowanie stawiam na pełnoziarniste produkty i makaron sprawdza się u mnie świetnie. Uwielbiam z niego robić zdrowe, maksymalnie pełnowartościowe potrawy z białkiem i błonnikiem. A co istotne również łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Połączenie sezonowych, letnich warzyw jak bakłażan, cukinia, papryka od razu daje mi w głowie wizję zapiekanki ratatuj. Ale kiedy nie ma czasu na pieczenie, a lubi się dodatkowo makaron, to połączenie ratatuj i spaghetti daje idealny rezultat.

Zauważyłam, że mało osób sięga po makarony pełnoziarniste, a szkoda bo to świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Jak dla mnie wręcz smaczniejszą, zwłaszcza w wersji al dente.

Zaletą warzyw duszonych w jednym garze lub głębokim patelni jest to, że wszystkie wartościowe składniki zostają w środku i trafiają do naszego talerza!

Spaghetti Ratatuj

2 porcje

1 porcja ma 415 kcal, 6.3WW, 1.3WBT

Oliwa10 g
Cebula1/2 sztuki
Czosnek3 ząbki
Cukinia1 sztuka
Bakłażan1/2 sztuki
Papryka czerwona1 sztuka
Pomidory1 puszka krojonych pomidorów lub 250 g passaty/przecieru
Ocet balsamiczny1 łyżeczka
Bazylia, sól, pieprzdo smaku
Makaron spaghetti pełnoziarnisty150 g

Na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa (pokrojone dowolnie) przez ok. 10 minut. Dodajemy pomidory, ocet, przyprawy i dusimy jeszcze 10 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Mieszamy z warzywami i podajemy.