Spaghetti Ratatuj
Pożywny obiad to dla mnie teraz pełnoziarnisty makaron i dużo warzyw. Dlatego spaghetti ratatuj w wersji makaronowej u Cakes_n_ale zainspirował mi do przygotowania swojej roślinnej wersji! W sezonie to danie obowiązkowe i dodatkowo można nim wykarmić sporą gromadkę 😀
Najlepszy obiad w środku tygodnia to dla mnie taki, który zajmuje mniej niż 30 minut, wymaga minimalnego przygotowania, sprzątania i jest wykonany z pełnowartościowych, zdrowych składników.
Odkąd mam cukrzycę to zdecydowanie stawiam na pełnoziarniste produkty i makaron sprawdza się u mnie świetnie. Uwielbiam z niego robić zdrowe, maksymalnie pełnowartościowe potrawy z białkiem i błonnikiem. A co istotne również łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Połączenie sezonowych, letnich warzyw jak bakłażan, cukinia, papryka od razu daje mi w głowie wizję zapiekanki ratatuj. Ale kiedy nie ma czasu na pieczenie, a lubi się dodatkowo makaron, to połączenie ratatuj i spaghetti daje idealny rezultat.
Zauważyłam, że mało osób sięga po makarony pełnoziarniste, a szkoda bo to świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Jak dla mnie wręcz smaczniejszą, zwłaszcza w wersji al dente.
Zaletą warzyw duszonych w jednym garze lub głębokim patelni jest to, że wszystkie wartościowe składniki zostają w środku i trafiają do naszego talerza!

Spaghetti Ratatuj
2 porcje
1 porcja ma 415 kcal, 6.3WW, 1.3WBT
Oliwa | 10 g |
Cebula | 1/2 sztuki |
Czosnek | 3 ząbki |
Cukinia | 1 sztuka |
Bakłażan | 1/2 sztuki |
Papryka czerwona | 1 sztuka |
Pomidory | 1 puszka krojonych pomidorów lub 250 g passaty/przecieru |
Ocet balsamiczny | 1 łyżeczka |
Bazylia, sól, pieprz | do smaku |
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 150 g |
Na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa (pokrojone dowolnie) przez ok. 10 minut. Dodajemy pomidory, ocet, przyprawy i dusimy jeszcze 10 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Mieszamy z warzywami i podajemy.