Spaghetti z czosnkowymi grzankami i kalafiorem

Spaghetti z czosnkowymi grzankami i kalafiorem! Niebo! W takim obiedzie się ostatnio zakochałam <3

Świeże, starte różyczki kalafiora (to mój ostatni patent), smażone z czosnkiem grzanki na złoty kolor, a następnie wymieszane z makaronem spaghetti – brzmi niewinnie, a smakuje rewelacyjnie! To zdrowy makaron z warzywami, który można przygotować dosyć szybko i zawsze warto mieć w swoim repertuarze.

Uwaga! Grzanki z dodatkiem czosnku i płatków drożdżowych to game changer w kuchni i wywindują każde danie na nowy, pyszny level!

Podanie makaronu z grzankami to restauracyjny tip, który koniecznie wprowadźcie w swoim domu, bo ja nie mogę szczerze uwierzyć, że nie robiłam tego wcześniej! Do tego można takiej posypki przygotować więcej i dodawać to tu, to tam według uznania 🙂

Złociste, prażone pieczywo to bajkowy dodatek. Kilka łyżek posypanych na wierzchu porcji przekształca to spaghetti z kalafiorem z prostego w wyjątkowe danie, które po prostu się zapamiętuje na długo.

Dania z makaronem jak zwykle są proste i wymagają jedynie paru podstawowych składników – za to je kocham!

Spaghetti z czosnkowymi grzankami i kalafiorem

Makaron280 g
Olej roślinny1 łyżeczka
Kalafior 1 główka
Pieprz i sól po pół łyżeczki
Natka pietruszki1 pęczek
Buła (dowolna)1 sztuka
Oliwa1 łyżka
Czosnek4 ząbki
Płatki drożdżoweopcjonalnie 1 łyżka
Oregano 1/2 łyżeczki
Sól i pieprzdo smaku

Kalafior oporządzamy i ścieramy na dużych oczkach. Mieszamy z olejem na patelni i smażymy (pod przykryciem) ok. 4 minuty.

Po tym czasie dodajemy sól, pieprz, 1/2 posiekanej natki pietruszki i smażymy jeszcze 6-7 minut. Kalafior powinien być al dente.

W międzyczasie wkładamy do tostera lub opiekacza przepołowioną bułkę. Opiekamy, a następnie kroimy na drobne kawałki. Na oliwie podsmażamy chwilę (kilkanaście sekund) posiekany czosnek, po czym dodajemy grzanki i smażymy 7-8 minut. Wyłączamy grzanie i doprawiamy płatkami, oregano, solą, pieprzem i resztą natki.

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie mieszamy z kalafiorem, grzankami i od razu podajemy.

Do dania można dodać pieczone warzywa (pomidory, cukinia, bakłażan), które nadadzą mu dodatkowej rześkości.