Spaghetti z czosnkowymi grzankami i kalafiorem
Spaghetti z czosnkowymi grzankami i kalafiorem! Niebo! W takim obiedzie się ostatnio zakochałam <3
Świeże, starte różyczki kalafiora (to mój ostatni patent), smażone z czosnkiem grzanki na złoty kolor, a następnie wymieszane z makaronem spaghetti – brzmi niewinnie, a smakuje rewelacyjnie! To zdrowy makaron z warzywami, który można przygotować dosyć szybko i zawsze warto mieć w swoim repertuarze.
Uwaga! Grzanki z dodatkiem czosnku i płatków drożdżowych to game changer w kuchni i wywindują każde danie na nowy, pyszny level!
Podanie makaronu z grzankami to restauracyjny tip, który koniecznie wprowadźcie w swoim domu, bo ja nie mogę szczerze uwierzyć, że nie robiłam tego wcześniej! Do tego można takiej posypki przygotować więcej i dodawać to tu, to tam według uznania 🙂
Złociste, prażone pieczywo to bajkowy dodatek. Kilka łyżek posypanych na wierzchu porcji przekształca to spaghetti z kalafiorem z prostego w wyjątkowe danie, które po prostu się zapamiętuje na długo.
Dania z makaronem jak zwykle są proste i wymagają jedynie paru podstawowych składników – za to je kocham!
Spaghetti z czosnkowymi grzankami i kalafiorem
Makaron | 280 g |
Olej roślinny | 1 łyżeczka |
Kalafior | 1 główka |
Pieprz i sól | po pół łyżeczki |
Natka pietruszki | 1 pęczek |
Buła (dowolna) | 1 sztuka |
Oliwa | 1 łyżka |
Czosnek | 4 ząbki |
Płatki drożdżowe | opcjonalnie 1 łyżka |
Oregano | 1/2 łyżeczki |
Sól i pieprz | do smaku |
Kalafior oporządzamy i ścieramy na dużych oczkach. Mieszamy z olejem na patelni i smażymy (pod przykryciem) ok. 4 minuty.
Po tym czasie dodajemy sól, pieprz, 1/2 posiekanej natki pietruszki i smażymy jeszcze 6-7 minut. Kalafior powinien być al dente.
W międzyczasie wkładamy do tostera lub opiekacza przepołowioną bułkę. Opiekamy, a następnie kroimy na drobne kawałki. Na oliwie podsmażamy chwilę (kilkanaście sekund) posiekany czosnek, po czym dodajemy grzanki i smażymy 7-8 minut. Wyłączamy grzanie i doprawiamy płatkami, oregano, solą, pieprzem i resztą natki.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie mieszamy z kalafiorem, grzankami i od razu podajemy.
Do dania można dodać pieczone warzywa (pomidory, cukinia, bakłażan), które nadadzą mu dodatkowej rześkości.