Spaghetti z szparagami

Koniecznie spróbujcie tego pysznego Spaghetti z Szparagami🍝 – to połączenie kremowego sosu alfredo przygotowanego z tofu z czosnkiem, szparagami, cytryną, który idealnie oblepia pełnoziarnisty makaron…mmm bosko <3

Połączenie tofu i mleka sojowego nadaje temu daniu niesamowitej kremowości bez obciążenia nadmierną ilością tłuszczu. A dobrej jakości dodatki i składniki, takie jak płatki drożdżowe, świeże szparagi i oliwa powodują, że to proste danie staje się wyjątkowe!

Po szparagi warto sięgać w sezonie, bo są kopalnią zdrowych składników. Ja w sezonie jem ich ile się da i prawie co tydzień staram się wymyślić jakieś danie gdzie można by je dodać. A nie jest to trudne, bo dają naprawdę wiele możliwości zastosowania w kuchni – od kanapek, po zupy, pieczone same lub z dodatkami, smażone, na pizzy itp.

Danie poniżej napisałam z myślą o 4 osobach, ale prawda jest taka, że ostatecznie zjedliście 2 duże porcje i właśnie wtedy można poczuć się najedzonym 😀 Jednakże jeśli nie jesteście przyzwyczajeni to dużych ilości jedzenia to śmiało wystarczy dla większej ilości osób. Można je również posypać wegańskim serem lub podać też z innymi dodatkami.

Spaghetti z szparagami

Makaron spaghetti220 g
Oliwa10 g
Czosnek4 ząbki
Szparagi1 pęczek
Cebula1 sztuka
Pieczarki60-120 g
Sól i pieprzwg uznania
Sos:
Tofu1 opakowanie
Mleko roślinne (najlepiej sojowe)240 ml
Musztarda1 łyżeczka
Sok z cytryny2 łyżki
Płatki drożdżowe (opcjonalnie)1 łyżka
Mąka pszenna1 łyżeczka
Zioła prowansalskie2 łyżeczki
Sól i pieprzwg uznania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na połowie oliwy podsmażamy szparagi (wcześniej odłamujemy twardą końcówkę i kroimy na 3 części, doprawiamy solą i pieprzem) pod przykryciem ok. 3-5 minut.

Szparagi przekładamy na talerzyk, a na patelnię wylewamy pozostałą oliwę i chwilę blanszujemy plasterki czosnku. Dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy do zarumienienia.

Blendujemy składniki na sos i doprawiamy. Dodajemy na patelnię i mieszamy aż zgęstnieje. Wtedy dodajemy szparagi i makaron. Mieszamy i podajemy.