Spaghetti z szparagami
Koniecznie spróbujcie tego pysznego Spaghetti z Szparagami🍝 – to połączenie kremowego sosu alfredo przygotowanego z tofu z czosnkiem, szparagami, cytryną, który idealnie oblepia pełnoziarnisty makaron…mmm bosko <3
Połączenie tofu i mleka sojowego nadaje temu daniu niesamowitej kremowości bez obciążenia nadmierną ilością tłuszczu. A dobrej jakości dodatki i składniki, takie jak płatki drożdżowe, świeże szparagi i oliwa powodują, że to proste danie staje się wyjątkowe!
Po szparagi warto sięgać w sezonie, bo są kopalnią zdrowych składników. Ja w sezonie jem ich ile się da i prawie co tydzień staram się wymyślić jakieś danie gdzie można by je dodać. A nie jest to trudne, bo dają naprawdę wiele możliwości zastosowania w kuchni – od kanapek, po zupy, pieczone same lub z dodatkami, smażone, na pizzy itp.
Danie poniżej napisałam z myślą o 4 osobach, ale prawda jest taka, że ostatecznie zjedliście 2 duże porcje i właśnie wtedy można poczuć się najedzonym 😀 Jednakże jeśli nie jesteście przyzwyczajeni to dużych ilości jedzenia to śmiało wystarczy dla większej ilości osób. Można je również posypać wegańskim serem lub podać też z innymi dodatkami.

Spaghetti z szparagami
Makaron spaghetti | 220 g |
Oliwa | 10 g |
Czosnek | 4 ząbki |
Szparagi | 1 pęczek |
Cebula | 1 sztuka |
Pieczarki | 60-120 g |
Sól i pieprz | wg uznania |
Sos: | |
Tofu | 1 opakowanie |
Mleko roślinne (najlepiej sojowe) | 240 ml |
Musztarda | 1 łyżeczka |
Sok z cytryny | 2 łyżki |
Płatki drożdżowe (opcjonalnie) | 1 łyżka |
Mąka pszenna | 1 łyżeczka |
Zioła prowansalskie | 2 łyżeczki |
Sól i pieprz | wg uznania |
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na połowie oliwy podsmażamy szparagi (wcześniej odłamujemy twardą końcówkę i kroimy na 3 części, doprawiamy solą i pieprzem) pod przykryciem ok. 3-5 minut.
Szparagi przekładamy na talerzyk, a na patelnię wylewamy pozostałą oliwę i chwilę blanszujemy plasterki czosnku. Dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy do zarumienienia.
Blendujemy składniki na sos i doprawiamy. Dodajemy na patelnię i mieszamy aż zgęstnieje. Wtedy dodajemy szparagi i makaron. Mieszamy i podajemy.