Spring bowl z ryżowym makaronem

Chrupiące warzywka z sycącymi dodatkami – sosem z masła orzechowego i daktyli, czyli spring bowl 🧡 Zamiast makaronu ryżowego można te same składniki zawinąć w papier ryżowy!

To mój ulubiony spring bowl ostatnimi czasy – inspirowany przepisem z jakiegoś amerykańskiego bloga, który kiedyś widziałam i gdzie zaciekawiło mnie połączenie masła orzechowego i daktyli w wytrawnym sosie. Jest to micha idealna, no bo jest sosik, kolorowe warzywa, przyprawy, makaron… no jak nie LUBIĆ?!

Kiedy robi się ciepło, rześko i słonecznie to takie miseczki na obiad wchodzą jak złoto. Jest lekko, ale zarazem sycąco i smacznie.

Jako że w przepisie jest tofu to wiem, że wiele osób zacznie już uciekać – zdaję sobie sprawę z niechęci do tego składnika. Ja osobiście polubiłam (po wielu przejściach), ale rozumiem, że dla niektórych może mieć ono specyficzny smak. Więc jeśli należycie do tych osób to:

  1. Spróbujcie tofu wędzonego albo z przyprawami, które jest dostępne w wielu sklepach,
  2. Albo zamieńcie tofu na strączki, wegański zamiennik mięsa lub sera 🙂

Jeśli macie dostęp do świeżych ziół jak bazylia czy mięta to KONIECZNIE dorzućcie do tej miseczki, bo to świetna okazja na urozmaicenie swojej diety właśnie o takie odświeżające składniki.

Spring bowl z ryżowym makaronem

Tofu2 opakowania
Sos sojowy30 g
Czosnek granulowany1 łyżeczka
Sałata290 g
Marchew2 sztuki
Ogórek1 sztuka
Natka pietruszkipęczek
Makaron ryżowy220 g
Sos:
Masło orzechowe90 g
Daktyle8 sztuk
Sok pomarańczowy30 g
Ocet1 łyżka
Sos sojowy15 g
Imbirkawałek wielkości kciuka
Wodaok. 100-150 ml

Tofu należy dooobrze odcisnąć (najlepiej zostawić na paręnaście minut pod czymś ciężkim).

W międzyczasie kroimy ogórka, sałatę, natkę i ścieramy marchew. Tofu kroimy w plasterki lub kwadraciki i mieszamy z sosem sojowym i czosnkiem. Odstawiamy na parę minut po czym pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.

W tym czasie blendujemy składniki na sos i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Warzywa podajemy z makaronem i tofu, polane sosem orzechowo-daktylowym.