Spring bowl z ryżowym makaronem
Chrupiące warzywka z sycącymi dodatkami – sosem z masła orzechowego i daktyli, czyli spring bowl 🧡 Zamiast makaronu ryżowego można te same składniki zawinąć w papier ryżowy!
To mój ulubiony spring bowl ostatnimi czasy – inspirowany przepisem z jakiegoś amerykańskiego bloga, który kiedyś widziałam i gdzie zaciekawiło mnie połączenie masła orzechowego i daktyli w wytrawnym sosie. Jest to micha idealna, no bo jest sosik, kolorowe warzywa, przyprawy, makaron… no jak nie LUBIĆ?!
Kiedy robi się ciepło, rześko i słonecznie to takie miseczki na obiad wchodzą jak złoto. Jest lekko, ale zarazem sycąco i smacznie.
Jako że w przepisie jest tofu to wiem, że wiele osób zacznie już uciekać – zdaję sobie sprawę z niechęci do tego składnika. Ja osobiście polubiłam (po wielu przejściach), ale rozumiem, że dla niektórych może mieć ono specyficzny smak. Więc jeśli należycie do tych osób to:
- Spróbujcie tofu wędzonego albo z przyprawami, które jest dostępne w wielu sklepach,
- Albo zamieńcie tofu na strączki, wegański zamiennik mięsa lub sera 🙂
Jeśli macie dostęp do świeżych ziół jak bazylia czy mięta to KONIECZNIE dorzućcie do tej miseczki, bo to świetna okazja na urozmaicenie swojej diety właśnie o takie odświeżające składniki.

Spring bowl z ryżowym makaronem
Tofu | 2 opakowania |
Sos sojowy | 30 g |
Czosnek granulowany | 1 łyżeczka |
Sałata | 290 g |
Marchew | 2 sztuki |
Ogórek | 1 sztuka |
Natka pietruszki | pęczek |
Makaron ryżowy | 220 g |
Sos: | |
Masło orzechowe | 90 g |
Daktyle | 8 sztuk |
Sok pomarańczowy | 30 g |
Ocet | 1 łyżka |
Sos sojowy | 15 g |
Imbir | kawałek wielkości kciuka |
Woda | ok. 100-150 ml |
Tofu należy dooobrze odcisnąć (najlepiej zostawić na paręnaście minut pod czymś ciężkim).
W międzyczasie kroimy ogórka, sałatę, natkę i ścieramy marchew. Tofu kroimy w plasterki lub kwadraciki i mieszamy z sosem sojowym i czosnkiem. Odstawiamy na parę minut po czym pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.
W tym czasie blendujemy składniki na sos i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa podajemy z makaronem i tofu, polane sosem orzechowo-daktylowym.