Spring rolls z ryżem w sosie teriyaki

Moja wersja sushi/spring rolls 🙈 ważne, że dobre 💪 Jest naprawdę pyszne no i bezproblemowe, jedyny wyszukany składnik to papier ryżowy 😋😍 Wiem, że to pewnie dla wielu osób ten przepis to profanacja profanacja😂, ale zamarynowany ryż ze świeżym ogórkiem, zawinięty w papier ryżowy i podany z sosem teriyaki oraz chrzanem naprawdę daje radę😁🙌🍙🍚

Spring rolls z ryżem w sosie teriyaki

Spring rolls z ryżem w sosie teriyaki

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 3.10 zł za porcję

Składniki:

200 g ryży
6 kawałków papieru ryżowego 
30 g jogurtu roślinnego
2 łyżki octu ryżowego
10 g cukru lub syropu klonowego
sól do smaku
6 pasków świeżego ogórka
sos teriyaki:
50 g sosu sojowego
10 g syropu klonowego
10 g octu ryżowego
10 g oleju
starty plaster imbiru
20 g sezamu, chrzan i szczypiorek do podania

Wykonanie:

Ryż gotujemy w 600 ml wody wg wskazówek na opakowaniu (nie w woreczku!).

Po tym czasie dodajemy jogurt, ocet, cukier, sól i odstawiamy do wystygnięcia.

Papier ryżowy zamaczamy w wodzie na jakie 10-15 sekund po czym wykładamy na gładką powierzchnię.

Na środek wykładamy ryż i plaster ogórka. Zawijamy jak sajgonki. Odstawiamy na minimum 15 minut po czy kroimy w plastry (jak sushi).

Składniki na sos teriyaki gotujemy w rondelku ok. 10 minut. Spring rollsy podajemy z sosem, szczypiorkiem i chrzanem.

Spring rolls with rice in teriyaki sauce

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+15 minutes of cooking)

Ingredients:

200 g rice
6 pieces of rice paper
30 g plantbased yogurt
2 tbsp rice vinegar
10 g sugar or maple syrup
salt to taste
6 strips of fresh cucumber
teriyaki sauce:
50 g soy sauce
10 g maple syrup
10 g rice vinegar
10 g oil
grated ginger slice
20 g sesame, horseradish and chives for serving

Instructions:

Boil rice in 600 ml of water according to the directions on the packaging (not in the bag!).

Add yogurt, vinegar, sugar, salt and set aside to cool down.

Soak rice paper in water for about 10-15 seconds and then put it on a smooth surface.

IPut rice in the middle and a slice of cucumber. Wrap like spring rolls. Let stand for a minimum of 15 minutes and cut into slices (like sushi).

Cook the ingredients for teriyaki sauce in a saucepan for about 10 minutes. Serve spring rolls with sauce, chives and horseradish.