Stir-fry z kaszę gryczaną, warzywami i sosem sezamowym

Na obiad i kolację, idealne dla wieloosobowej rodziny lub na zapas, bo warto przygotować na raz wielki gar. Przygotowałam w ostatni weekend stir-fry z kaszę gryczaną, warzywami i sosem sezamowym, poporcjowałam i mam co jeść po powrocie z pracy. Polecam!

Zdałam sobie sprawę, że od dłuższego czasu nie dzieliłam się przepisem na szybkie jedno/dwugarnkowe danie, które można przygotować dużo i nie narobić się przy tym. To stir-fry gryczano-warzywne jest idealne na obiad, kolację, lunch do pracy. Jest bogate w składniki odżywcze, błonnik, białko i zdrowe tłuszcze.

Kasza gryczana (szczególnie ta niepalona) jest jedną z moich ulubionych kasz, bo nie tylko jest zdrowa, bezglutenowa, ale zawiera też wiele aminokwasów, co powoduje, że jest świetnym źródłem białka roślinnego. Jest też bogata w żelazo i minerały. Jednym słowem na diecie roślinnej jak znalazł!

Oprócz kaszy gryczanej w daniu wylądowały inne zdrowe składniki takie jak smażony szpinak, pomidory, brokuły, grzyby. Daleka jestem od tego, żeby przypisywać poszczególnym produktom jakieś nadprzyrodzone właściwości, bo uważam że to dieta w swoim całokształcie, gdy jest dobrze przygotowana to przynosi nam korzyści. Niemniej jednak chociaż dla samej siebie i zmobilizowania się do przygotowywania sobie większej ilości tego typu dań, wymienię:

  • grzyby – świetne źródło witamin i minerałów, składników wyjątkowych, których próżno szukać w innych źródłach;
  • szpinak – źródło witaminy K, która reguluje poziom cukru we krwi i zabezpiecza nasze kości;
  • brokuły – dużo witaminy K i potas niezbędny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi;
  • pomidory – zawierają dużo przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią przed przewlekłymi chorobami;
  • ziarna słonecznika – jedno z bogatszych źródeł witaminy E;
  • tahini – zdrowe tłuszcze i białko!

Stir-fry z kaszą gryczaną i warzywami

Kasza gryczana240 g
Woda1 litr
Ocet jabłkowy2 łyżki
Oliwa20 g
Czosnek2 ząbki
Nasiona słonecznika60 g
Cebula1 sztuka
Brokuł1 główka
Pomidorki koktajlowe20 sztuk
Grzyby (pieczarki, boczniaki lub kurki)250 g
Syrop klonowy40 g
Tahini40 g
Suszone pomidory80 g
Szpinakok. 300 g
Natka pietruszki1 pęczek
Cytrynasok z 1 sztuki
Oregano1 łyżka
Chili i sól do smaku

Kaszę (wysypaną z woreczków) zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy 15-20 minut.

W tym czasie na głębokiej patelni, na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i słonecznik do zarumienienia. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia.

Dodajemy brokuły (pokrojone w mniejsze kawałki) i smażymy ok. 10 minut.

Następnie pozostałe składniki za wyjątkiem kaszy i smażymy intensywnie aż szpinak i grzyby będą miękkie, a większość wody wyparuje – w tym celu najlepiej smażyć na mocnym ogniu, mieszając aby warzywa się nie przypaliły.

Na koniec mieszamy wszystko z kaszą i podajemy.