Świąteczne ciasteczka

Te bezglutenowe, wegańskie świąteczne ciasteczka bez cukry mają idealną ciasteczkową teksturę, lekko puszyste i pokryte bogatym, kremowym, rozpływającym się w ustach „lukrem” z orzechów nerkowca. Są również pozbawione rafinowanego cukru, naturalnie barwione i zdrowsze niż tradycyjna wersja. Są łatwe w wykonaniu, a ciasto nie wymaga schładzania. Najlepsza ładna i kolorowa słodka przekąska na każdą okazję. Również na śniadanie 😀

Świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka

20 ciasteczek (1 ma ok. 120 kcal, 1.2WW, 0.9WBT)

Składniki:

Ciasteczka:

Erytrol 90 g

Oliwa 30 g

Mleko roślinne 25 g

Mielone migdały 150 g

Mąka gryczana 150 g

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

„Lukier” z nerkowców:

Erytrol 20 g

Nerkowce 100 g

Mleko roślinne 35 g

Wykonanie:

Oliwę mieszamy z mlekiem i słodzikiem. Następnie dodajemy sypkie składniki i zaczynamy zagniatanie ciasta. Ciasto powinno utworzyć zwartą masę, dlatego na pewno niezbędne będzie dodanie odrobiny wody do uzyskania masy, z której będzie można uformować ciasteczka. Ciasteczka wykładamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (180C) na około 12 minut.

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut, po czy odsączamy i blendujemy z mlekiem i erytrolem. Opcjonalnie dodajemy ulubiony barwnik (na przykład odrobina soku z buraka). Wykładamy lukier na ostudzone ciasteczka i gotowe.