Świąteczne ciasteczka
Te bezglutenowe, wegańskie świąteczne ciasteczka bez cukry mają idealną ciasteczkową teksturę, lekko puszyste i pokryte bogatym, kremowym, rozpływającym się w ustach „lukrem” z orzechów nerkowca. Są również pozbawione rafinowanego cukru, naturalnie barwione i zdrowsze niż tradycyjna wersja. Są łatwe w wykonaniu, a ciasto nie wymaga schładzania. Najlepsza ładna i kolorowa słodka przekąska na każdą okazję. Również na śniadanie 😀

Świąteczne ciasteczka
20 ciasteczek (1 ma ok. 120 kcal, 1.2WW, 0.9WBT)
Składniki:
Ciasteczka:
Erytrol 90 g
Oliwa 30 g
Mleko roślinne 25 g
Mielone migdały 150 g
Mąka gryczana 150 g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
„Lukier” z nerkowców:
Erytrol 20 g
Nerkowce 100 g
Mleko roślinne 35 g
Wykonanie:
Oliwę mieszamy z mlekiem i słodzikiem. Następnie dodajemy sypkie składniki i zaczynamy zagniatanie ciasta. Ciasto powinno utworzyć zwartą masę, dlatego na pewno niezbędne będzie dodanie odrobiny wody do uzyskania masy, z której będzie można uformować ciasteczka. Ciasteczka wykładamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (180C) na około 12 minut.
Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut, po czy odsączamy i blendujemy z mlekiem i erytrolem. Opcjonalnie dodajemy ulubiony barwnik (na przykład odrobina soku z buraka). Wykładamy lukier na ostudzone ciasteczka i gotowe.