Szarlotka
Szarlotka, jabłecznik, apple pie – ciasto znane na całym świecie i chociaż każdy ma swoją trochę inną wersję tego deseru to u podstaw leży jedno – słodko kwaśne jabłka w połączeniu kruchym ciastem. Wydaje mi się, że jest to tak pospolity deser, że dla wielu osób nie jest on już niczym wyjątkowym. A to duża szkoda, bo to świetne ciasto, które przemyca dużą ilość jabłek, czyli naszego narodowego owocu, którego zawsze mamy pod dostatkiem i warto go wykorzystać.
Znakiem rozpoznawczym szarlotki jest cynamonowo-jabłkowy zapach i delikatnie podpieczone ciasto. Ciasto najczęściej przygotowywane jest na maśle, chociaż w niektórych rejonach Ameryki dodaje się nawet sera cheddar, a ja pamiętam jak babcia dodawała do niego smalcu. Dzięki temu ciasto zyskuje totalnie inny level smaku. Moja wersja jest oczywiście w 100% roślinna i trochę odchudzona, ale wydaje mi się, że nie ustępuje oryginałowi.
Szarlotka idealnie smakuje na ciepło, z dodatkiem lodów albo kieliszkiem grzańca, czyż nie?
Szarlotka na 1 blaszkę (25×25 cm)
Mąka pszenna | 310 g |
Olej kokosowy lub margaryna | 40 g |
Mleko roślinne | 150 ml |
Sól | 1/3 łyżeczki |
Proszek do pieczenia | 1.5 łyżeczki |
Jabłka | 1500 g |
Sok z cytryny | 1/2 sztuki |
Erytrytol lub cukier | 50 g |
Cynamon | 1 łyżeczka |
Gałka muszkatołowa | 1/3 łyżeczki |
Mąka pszenna | 30 g |
Olej kokosowy lub margaryna | 30 g |
Mieszamy mąkę z roztopionym tłuszczem, mlekiem, solą i proszkiem. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3), z czego mniejszą część wstawiamy do lodówki, a większą odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy jabłka, które kroimy w ćwiartki i wykrawamy środek. Jabłka albo ścieramy na tarte albo kroimy na drobniejsze kawałki (w zależności od tego w jakiej formie wolimy szarlotkę. Wrzucamy na głęboką patelnię z sokiem z cytryny, słodzikiem, przyprawami i olejem. Smażymy ok. 15 minut – do odparowania wody. Na koniec dodajemy mąkę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni na ok. 45 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki. Wyjmujemy blaszkę i nakłuwamy spód widelcem, a następnie wykładamy farsz jabłkowy.
Wyjmujemy mniejszą część ciasta, ścieramy na tarce i posypujemy ciasto, które następnie wstawiamy do piekarnika na 55 minut (lub dłużej jeśli wierzch nie jest odpowiednio zarumieniony.