Szaszłyki z sosem orzechowym
Mam dla ciebie najlepszy przepis na szaszłyki🔥 w stylu, który spodoba się każdemu✌️! Doskonałe połączenie smaków i tekstur💚
Szaszłyki z sosem orzechowym
2 porcje (1 ma ok. 410 kcal)
czas przygotowania: ok. 20 minut (+20 minut pieczenia)
koszt: ok. 2,40 zł za porcję
Składniki:
250 g ugotowanych buraków
1 czerwona cebula
40 g cukru
1 łyżeczka curry
sól i chili do smaku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oleju
sos:
75 g prażonych nerkowców (namoczonych przez noc)
1/3 łyżeczki pasty chili
100 ml mleka roślinnego
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Buraki i cebulę kroimy w ćwiartki. Mieszamy ze składnikami na marynatę, a następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Pieczemy (najlepiej z funkcją grill) w 220 stopniach ok. 10 minut z obu stron.
Blendujemy składniki na sos. Szaszłyki podajemy z sosem i świeżymi warzywami.
Skewers with peanut sauce
2 servings (1 has 410 kcal)
time of preparation: 20 minutes (+20 minutes of cooking)
Ingredients:
250 g cooked beets
1 red onion
40 g sugar
1 teaspoon curry
salt and chili to taste
1 tablespoon apple cider vinegar
1 tbsp oil
sauce:
75 g roasted cashews (soaked overnight)
1/3 teaspoon chili paste
100 ml plant milk
1 tbsp oil
1 tablespoon soy sauce
1 teaspoon of sugar
Instructions:
Cut beets and onions into quarters. Mix with marinade ingredients and then put on skewers. Bake (in the oven, preferably with the grill function) at 220 degrees for about 10 minutes on both sides.
Blend the ingredients for the sauce. Serve the skewers with sauce and fresh vegetables.