Szparagi pieczone
Co za przepis! Szparagi pieczone w sosie czosnkowym z koperkiem i natką pietruszki. Idealny pomysł na dodatek do wiosennego obiadu i zmianę menu na te świeże, bardziej letnie, zielone i takie na które czeka się cały rok.
Szparagi pieczone
Szparagi | 1 pęczek |
Oliwa | 40 g |
Natka pietruszki i koperek | pęczek |
Czosnek | 2 ząbki |
Sól i pieprz | do smaku |
Cytryna | 1 sztuka |
Nastawiamy piekarnik na 230 stopni. Odłamujemy twarde końcówki szparagów, a miękką część kroimy na pół. Mieszamy z oliwą, posiekanym czosnki, natką, koperkiem, solą i pieprzem. Wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskamy pół cytryny i kładziemy parę plastrów na wierzch. Pieczemy ok. 12 minuty po czym ustawiamy tryb grilla i zapiekamy jeszcze 3 minuty.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.