Szybki chlebek cytrynowy z jagodami
Jeśli macie pod ręką jagody to koniecznie zróbcie cytrynowy chlebek, który można przygotować bardzo szybko w jednej misce!👌 Jest niesamowicie delikatny i pyszny + w 100% roślinny🌱💚✌️ Idealny do upieczenia o poranku!✌️ Zanim wszyscy wstaną, słodkie, zdrowe śniadanie będzie już na stole 😁🥧

1 porcja (ok. 540 kcal)
czas przygotowania: ok. 10 minut (+godzina pieczenia)
koszt: ok. 3 zł
Składniki:
65 g jogurtu roślinnego
50 ml mleka roślinnego
10 g oleju
opcjonalnie parę kropel aromatu waniliowego
sok i skórka z 1/2 cytryny
95 g mąki pszennej
10 g słodzika lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
30 g jagód
Wykonanie:
Mieszamy jogurt, mleko, olej, aromat i sok z cytryny. Następnie dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem jagód) i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto do foremki (na tę porcję użyłam 10×10 cm) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
Quick lemon bread with blueberries
1 serving (540 kcal)
time of preparation: 10 minutes (+1 hour of baking)
Ingredients:
65 g of plantbased yogurt
50 ml plantbased milk
10 g oil
optional a few drops of vanilla aroma
zest and juice from 1/2 lemon
95 g wheat flour
10 g sweetener or sugar
1 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon baking soda
pinch of salt
30 g blueberries
Instructions:
Mix yogurt, milk, oil, aroma and lemon juice. Then add the remaining ingredients (except berries) and mix thoroughly.
Finally, add the berries and mix gently. Put the dough into the mold (for this portion I used 10×10 cm) and put in the oven (180 Celsius degrees) for about 1 hour.