Tofu w Sosie Orzechowym

Mam dla Was nowy przepis na pikantne TOFU W SOSIE ORZECHOWYM!

Tofu w Sosie Orzechowym

Tofu w Sosie Orzechowym

4 porcje (1 porcja to ok. 420 kcal)

czas przygotowania: ok. 1 godzina

koszt: ok. 3,70 zł za 1 porcję

Składniki:

230g (1 i 1/5 szklanki) ryżu
275g tofu (1,5 kostki) (wędzonego lub naturalnego)
15g (1.5 łyżki) mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
100g (6 łyżek) masła orzechowego
chili do smaku
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oliwy
sok z 1/4 cytryny
50ml (1/5 szklanki) wody
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku, natka pietruszki i orzechy do podania

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tofu zawijamy w papier ręcznikowy i dociskamy ciężkim przedmiotem (zostawiamy na przynajmniej 15 minut).

Następnie kroimy w kostkę, mieszamy z sosem sojowym, mąką i przenosimy na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 stopniach od czasu do czasu mieszając.

Masło orzechowe gotujemy chwilę (do połączenia składników) z chili, syropem, oliwą, wodą i sokiem z cytryny. Na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek i szczypiorek (1-2 minuty).

Upieczone tofu mieszamy z sosem i podsmażonymi warzywami. Podajemy z ryżem, natką pietruszki i orzechami.

Tofu in Peanut-Butter sauce

Spicy tofu in peanut-butter sauce.

4 servings (1 serving has 420 kcal)

time of preparation: 1 h

Ingredients:

230g (1 and 1/5 cup) of rice
275g of tofu (1,5 cubes) (smoked or natural)
15g (1.5 tablespoons) of cornmeal or potato flour
2 tablespoons of soy sauce
100g (6 tablespoons) of peanut butter
chili to taste
1 tablespoon of maple syrup
1 tablespoon of oil
juice from 1/4  of lemon
50ml (1/5 cup) of water
2 cloves of garlic
a bunch of chives, parsley and nuts for serving

Instructions:

Cook rice according to instructions on the package. Wrap tofu in a towel paper and press it with a heavy object (leave it for at least 15 minutes).

Then cut into cubes, mix with soy sauce, flour and transfer on baking paper. Bake for about 20-30 minutes in 200 Celsius degrees (mix from time to time).

Boil peanut butter for a while with chili, syrup, olive oil, water and lemon juice. Fry some garlic and chives with a little bit of olive oil (for 1-2 minutes).

Mix tofu with sauce and fried vegetables. Serve with rice, parsley and nuts.