Tofu w sosie węgierskim

Kto jest gotowy na wegański obiad w stylu „niedziela u babci”?! Wędzone tofu duszone w aromatycznym sosie węgierskim❤; to wegańska, pyszna wersja, dania które ostatnio widziałam gdzieś w restauracji w wersji z mięsem. Dodatkowo zajmuje niewiele czasu i wysiłku!✔

Tofu w sosie węgierskim

Tofu w sosie węgierskim

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: 20 minut (+ 25 minut gotowania)

koszt: ok. 4,90 zł

Składniki:

1.5 opakowania wędzonego tofu
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
400 ml bulionu warzywnego lub wody
3 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki wędzonej
chili wg uznania
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5 łyżek oliwy
20 g mąki pszennej
natka pietruszki do podania
300 g kaszy gryczanej
ogórki kiszone do podania

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia (ok. 3 minuty). Dodajemy posiekany czosnek, tofu, sos sojowy, przyprawy, bulion, koncentrat, oliwa i gotujemy ok. 15-20 minut.

Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie w paru łyżka sosu rozrabiamy mąkę i z powrotem dodajemy na patelnię, aby zagęścić sos.

Gotujemy jeszcze parę minut i podajemy z natką pietruszki, kaszą i ogórkami.

Tofu with vegetable stew

Smoked tofu stewed in aromatic vegetable sauce.

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparations: 20 minutes (+ 25 minutes of cooking)

Ingredients:

1.5 packages of smoked tofu
1 white onion
2 cloves of garlic
400 ml vegetable broth or water
3 tablespoons of soy sauce
salt and pepper to taste
1 teaspoon of smoked pepper
chili at the discretion
1 bay leaf
2 balls of allspice
1 tablespoon of tomato pasta
5 tablespoons of oil
20 g of wheat flour
parsley for serving
300 g of buckwheat
pickled cucumbers for serving

Instructions:

Fry the onion with a little bit of oil (for about 3 minutes). Add the chopped garlic, tofu, soy sauce, spices, broth, tomato pasta, oil and cook for about 15-20 minutes.

Cook the stew in accordance with the instructions on the packaging. Then, add flour to few tablespoons of the sauce. Add it back to the pan to thicken the sauce.

Cook for a few minutes and serve with parsley, stew and cucumbers.