Torcik Sachera
Dom i czekolada – to kwintesencja końca grudnia. Dzisiaj mam wolne, więc upiekłam to bardzo łatwe ciasto czekoladowe a la torcik Sachera. Jest tak dobre, że chyba będę je piekła częściej.
Oryginalny torcik Sachera to znany deser austriacki. To klasyczne, delikatne ciasto czekoladowe z dobrej jakości dżemem morelowym i czekoladową polewą. Podawany jest często z bitą śmietaną w towarzystwie kawy. Oryginalną wersję można dostać tylko w Hotelu Sacher. Przez długi czas również trwały ustalenia jaka powinna być jego ostateczna forma. M.in. czy powinien zawierać dodatkową warstwę dżemu w cieście. Tudzież czy do ciasta dodawać masło czy margarynę.
Torcik Sachera to bardzo dekadencki i elegancki deser. Moim zdaniem doskonale się nada na każdą uroczystość. Musi posiadać trzy elementy: czekoladowy, biszkoptowy spód, dżem morelowy i polewę czekoladową. Spód można przeciąć na pół i przełożyć dżemem albo posmarować jedynie wierzch. Po wyłożeniu czekoladowej polewy należy go pozostawić do ochłodzenia w temperaturze pokojowej.
Wskazówki:
- Po upieczeniu, ciasto należy od razu wyjąć z foremki na drewnianą deskę. Po 15 minutach przewrócić je do góry dnem i tak studzić.
- Tradycyjnie wykorzystuje się dżem morelowy, ale można go również zastąpić brzoskwiniowym.
- Biszkopt można nasączyć winem lub rumem przed nałożeniem dżemu.
- Ciasto najlepiej smakuje w dzień przygotowania. Niemniej jednak można je przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
- Nie należy wkładać ciasta do lodówki lub zamrażarki, bo wysuszy się i stwardnieje.
Wegański torcik Sachera
Mąka pszenna | 150 g |
Oliwa | 20 g |
Mleko roślinne | 160 g |
Olej kokosowy lub margaryna | 20 g |
Gorzka czekolada | 100 g |
Cukier wanilinowy | 1 opakowanie |
Proszek do pieczenia i soda oczyszczona | po 1/3 łyżeczki |
Cukier lub erytrytol | 40 g |
Dżem morelowy | 150 g |
Rum lub wino do nasączenia ciasta | opcjonalnie |
Polewa: | |
Gorzka czekolada | 100g |
Cukier lub erytrytol | 40 g |
Woda | 70 g |
W „kąpieli wodnej” roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady z olejem kokosowym i cukrem. Kiedy czekolada się rozpuści dodajemy porcjami, mieszając ciepłe mleko. Gotową masę przelewamy do miseczki i mieszamy z oliwą. Następnie dodajemy mąkę, proszek i sodę. Mieszamy za pomocą trzepaczki tak by nie powstały grudki. Masę przenosimy do foremki (20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie od razu wyjmujemy z piekarnika. Delikatnie przenosimy z foremki na drewnianą deskę. Po 15 minutach odwracamy do góry dnem, zdejmujemy papier i pozostawiamy na 15 minut do wystudzenia. Opcjonalnie nasączmy alkoholem. Smarujemy dżemem. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z cukrem i wodą. Kiedy tylko się roztopi smarujemy ciasto i odstawiamy na godzinę do stężenia w temperaturze pokojowej.