Tort waniliowy

Robienie wegańskich ciast na bazie biszkoptu to dla mnie zawsze duuuuże wyzwanie. Przede wszystkim nie ze względu na skład, bo już dawno nauczyłam się, że bez jajka i masła można zrobić idealne ciasto, ale ze względu na mój absolutny brak cierpliwości! Serio za każdym razem kiedy widziałam, że ciasto powinno jeszcze chwilę posiedzieć w piekarniku to nie mogłam się powstrzymać przed wyjęciem go co oczywiście kończyło się idealnym zakalcem. Smacznym, ale zakalcem… Całe szczęście, że lubię zakalce i nigdy takowego nie wyrzuciłam. No ale przecież nie o to chodzi w biszkopcie, żeby stał się „glutkiem” przełożonym kremem.
W końcu jednak warto uzbroić się w cierpliwość, bo warto też od czasu do czasu zrobić sobie tort waniliowy bez okazji 😉

A teraz parę lekcji, które wyciągnęłam z pieczenia ciast biszkoptowych i które myślę, że przydadzą się każdemu kto nadal „walczy” o idealny wegański wypiek, chce się nauczyć jak zrobić bezproblemowe ciasto lub po prostu spróbować udoskonalić swój przepis.

Jak poradzić sobie z ciężkim, wilgotnym ciastem, które wychodzi zamiast biszkoptowej lekkiej chmurki?

Nie otwieramy piekarnika zanim ciasto odpowiednio nie wyrośnie i będzie odpowiednio zarumienione. Bardzo często będziemy obserwować charakterystyczne wybrzuszenie na powierzchni. Dopiero wtedy możemy się przymierzać do sprawdzenia wypieczenia ciasta patyczkiem. Niemniej jednak uchylamy wtedy drzwi od piekarnika w jak najmniejszym stopniu to możliwe, tak by nie wychłodzić jego wnętrza.

Aby ciasto odpowiednio wyrosło absolutnie nie można zapomnieć o dodatkach spulchniających oraz occie. Tak ocet (może być jabłkowy) jest obowiązkowym dodatkiem.

Ostatnia sprawa to dobre zmiksowanie/ubicie ciasta. Ponieważ nie dodajemy do niego ubitych białek jaja to ważne jest by mechanicznie dobrze je napowietrzyć. Najlepiej użyć do tego celu miksera.

Zamiast masła najlepiej sprawdza się w oczywiście wegańska alternatywa masła, ale jeśli nie mamy do takiej dostępu można sięgnąć po margarynę lub olej kokosowy.

Pamiętajcie, że każde ciasto można uratować i nawet jeśli Wasz biszkopt nie wyjdzie taki jak powinien to można z niego przygotować na przykład bajaderki.

Tort waniliowy

(3-piętrowy, foremka 16 cm lub 2-piętrowy w 26 cm)

Biszkopt
Mąka pszenna 440 g
Sólszczypta
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
Soda oczyszczona1 łyżeczka
Roślinne masło, margaryna lub olej kokosowy50 g
Cukier lub słodzik100 g
Aromat waniliowyparę kropel
Mleko roślinne440 g
Ocet1 łyżka
Krem waniliowy
Tofu naturalne266 g
Majonez roślinny30 g
Roślinne masło lub olej kokosowy50 g
Jogurt roślinny80 g
Aromat waniliowyparę kropel
Sólszczypta

Zaczynamy od zmieszania mleka i octu. Odstawiamy na parę minut. W oddzielnej misce miksujemy tłuszcz z cukrem i aromatem. Następnie dodajemy na przemian (cały czas miksując) mleko i mąkę zmieszaną z sodą oraz proszkiem).

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach (termoobieg) przez minimum 40 minut. Wyjmujemy, energicznie przekładamy na blat i odstawiamy do przestudzenia. Kroimy na 2 lub 3 spody.

W międzyczasie miksujemy lub blendujemy składniki na masę. Na czas przygotowywania spodów wstawiamy do lodówki.

Gotowe spody nasączamy wodą z cytryną lub sokiem pomarańczowym. Przekładamy kremem i wstawiamy na noc do lodówki.