Warzywa w sosie teriyaki

Mój szybki sposób na japońskie smaki, czyli warzywa w sosie teriyaki! Dosłownie parę minut roboty może dzielić Was od idealnego posiłku 🙂

Chrupiące brokuły w aromatycznym sosie teriyaki to coś co uwielbiam! Odrobina czosnku, szalotki i imbiru dodaje uroku tradycyjnemu japońskiemu przepisowi na sos teriyaki i czyni go absolutnie uzależniającym! Gwarantuję, że jest lepszy niż KAŻDY kupiony w sklepie sos azjatycki.

Wskazówki

Ten przepis można pokochać również ze względu na to, że wystarczy do jego przygotowania mała ilość składników, które nie są trudno dostępne i prawie zawsze możemy mieć na wyciągnięcie ręki albo z pobliskiego sklepu.

  • Sos sojowy – obowiązkowo! Warto się w niego zaopatrzyć, bo sprawdza się zawsze jako dodatek do wieeelu dań.
  • Cukier – wiem, że wiele osób unika (ja również), ale w tym przepisie to must have, bo nadaje on odpowiedniego smaku i konsystencji (można zastąpić cukrem trzcinowym).
  • Coś kwaśnego – ocet ryżowy, jabłkowy, biały, wino – to bardzo istotne składniki, które dopełniają smak dania, dlatego warto o nich pamiętać i nie omijać ich w przepisie.
  • Czosnek, szalotka, imbir – to bardzo aromatyczne przyprawy i warto z nich skorzystać. Mało tego, jeśli bardzo za nimi przepadacie to nie bójcie się dodać więcej niż w przepisie!

Propozycja podania

Moimi ulubionymi warzywami w tym przepisie są blanszowane brokuły i papryka, ale równie fajnie sprawdzi się bakłażan i cukinia.

Danie można podać z ryżem (białym lub brązowym) albo makaronem (ryżowym, noodlami lub zwykłym pszennym).

Warzywa w sosie teriyaki

Cebula1 sztuka
Szalotka1 sztuka
Czosnek2 ząbki
Olej 1 łyżka
Sos sojowy65 ml
Ocet3-4 łyżki
Białe wino3-4 łyżki
Imbir 2 grube plastry
Oliwa1 łyżka
Cukier30 g
Woda1/4 szklanki
Mąka kukurydziana1 łyżeczka
Chilido smaku
Brokuł1 główka
Papryka1/2 sztuki
Ryż brązowy100 g
Sezam20 g
Szczypiorek1 pęczek

Najlepiej rozpocząć od ugotowania ryżu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i zblanszowania warzyw. Brokuł (przygotowane różyczki) i paprykę (pokrojoną w paski) wrzucamy do wrzątku na 5-6 minut, po czym od razu przenosimy do lodowatej wody na 5 minut.

Na oleju podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę (ok. 5 minut). Po tym czasie dodajemy posiekany czosnek i szalotkę. Chwilę smażymy (ok. 1 minutę) i dodajemy wszystkie składniki na sos (w tym starty imbir). Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy warzywa i ugotowany ryż. Wszystko mieszamy i gotowe.