Warzywa w sosie teriyaki
Mój szybki sposób na japońskie smaki, czyli warzywa w sosie teriyaki! Dosłownie parę minut roboty może dzielić Was od idealnego posiłku 🙂
Chrupiące brokuły w aromatycznym sosie teriyaki to coś co uwielbiam! Odrobina czosnku, szalotki i imbiru dodaje uroku tradycyjnemu japońskiemu przepisowi na sos teriyaki i czyni go absolutnie uzależniającym! Gwarantuję, że jest lepszy niż KAŻDY kupiony w sklepie sos azjatycki.
Wskazówki
Ten przepis można pokochać również ze względu na to, że wystarczy do jego przygotowania mała ilość składników, które nie są trudno dostępne i prawie zawsze możemy mieć na wyciągnięcie ręki albo z pobliskiego sklepu.
- Sos sojowy – obowiązkowo! Warto się w niego zaopatrzyć, bo sprawdza się zawsze jako dodatek do wieeelu dań.
- Cukier – wiem, że wiele osób unika (ja również), ale w tym przepisie to must have, bo nadaje on odpowiedniego smaku i konsystencji (można zastąpić cukrem trzcinowym).
- Coś kwaśnego – ocet ryżowy, jabłkowy, biały, wino – to bardzo istotne składniki, które dopełniają smak dania, dlatego warto o nich pamiętać i nie omijać ich w przepisie.
- Czosnek, szalotka, imbir – to bardzo aromatyczne przyprawy i warto z nich skorzystać. Mało tego, jeśli bardzo za nimi przepadacie to nie bójcie się dodać więcej niż w przepisie!
Propozycja podania
Moimi ulubionymi warzywami w tym przepisie są blanszowane brokuły i papryka, ale równie fajnie sprawdzi się bakłażan i cukinia.
Danie można podać z ryżem (białym lub brązowym) albo makaronem (ryżowym, noodlami lub zwykłym pszennym).
Warzywa w sosie teriyaki
Cebula | 1 sztuka |
Szalotka | 1 sztuka |
Czosnek | 2 ząbki |
Olej | 1 łyżka |
Sos sojowy | 65 ml |
Ocet | 3-4 łyżki |
Białe wino | 3-4 łyżki |
Imbir | 2 grube plastry |
Oliwa | 1 łyżka |
Cukier | 30 g |
Woda | 1/4 szklanki |
Mąka kukurydziana | 1 łyżeczka |
Chili | do smaku |
Brokuł | 1 główka |
Papryka | 1/2 sztuki |
Ryż brązowy | 100 g |
Sezam | 20 g |
Szczypiorek | 1 pęczek |
Najlepiej rozpocząć od ugotowania ryżu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i zblanszowania warzyw. Brokuł (przygotowane różyczki) i paprykę (pokrojoną w paski) wrzucamy do wrzątku na 5-6 minut, po czym od razu przenosimy do lodowatej wody na 5 minut.
Na oleju podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę (ok. 5 minut). Po tym czasie dodajemy posiekany czosnek i szalotkę. Chwilę smażymy (ok. 1 minutę) i dodajemy wszystkie składniki na sos (w tym starty imbir). Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy warzywa i ugotowany ryż. Wszystko mieszamy i gotowe.