Warzywny Żurek na Domowym Zakwasie

Ostatnio czytając książkę „Nauka w kuchni” Michała Kuźmińskiego (swoją drogą polecam!) naszła mnie ogromna ochota na przygotowanie zakwasu na żurek! Uwielbiam tę zupę. W moim domu nie jadło się żurku i chyba pierwszy raz spróbowałam go na studiach. Odkąd odkryłam jego smak i poznałam tajniki przyrządzania to moja ulubiona zupa, którą przygotowuję niezależnie od pory roku. Dzisiaj w mocno warzywnym, wegańskim klimacie.

Warzywny żurek na domowym zakwasie

Warzywny Żurek na Domowym Zakwasie

3 porcje (1 ma ok. 375 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ 25 minut gotowania)

koszt: ok. 3,60 zł za porcję

Składniki:

domowy zakwas:

5 łyżek mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej

3 ząbki czosnku

3 liście laurowe

10 ziarenek ziela angielskiego

700 ml letniej wody

zupa:

1 cebula

duży ząbek czosnku

2 marchewki

1 pietruszka

parę suszonych grzybów

2 liście laurowe

parę ziarenek ziela angielskiego

łyżeczka papryki wędzonej

1125 ml wody (opcjonalnie z dodatkiem dobrej jakości kostki warzywnej)

350 ml zakwasu

50 ml mleka sojowego

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżeczki majeranku

sól i pieprz do smaku

do podania:

750 g pieczonych ziemniaków

1.5 kostki tofu wędzonego (można wcześniej podsmażyć z dodatkiem ziół)

szczypiorek

Wykonanie:

W słoiku mieszamy składniki na zakwas. Przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką lub sznurkiem i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce (codziennie mieszamy).

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę (ok. 3 minuty). Następnie dodajemy pokrojoną marchew, czosnek, pietruszkę i podsmażamy jeszcze ok. 4 minut.

Warzywa przenosimy do wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, grzyby i gotujemy ok. 20 minut. Zakwas (przecedzony) mieszamy z mąką i mlekiem sojowym i stopniowo dodajemy do zupy.

Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, tofu i szczypiorkiem.

Vegetable Polish Sour Soup (Zurek)

3 servings (1 has 375 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+ 25 minutes of cooking)

Ingredients:

homemade sourdough:

5 tablespoons of rye flour or whole wheat flour

3 cloves of garlic

3 bay leaves

10 seeds of allspice

700 ml of lukewarm water

soup:

1 onion

a large clove of garlic

2 carrots

1 parsley

a few dried mushrooms

2 bay leaves

a few grains of allspice

teaspoon of smoked pepper

1125 ml of water (optionally with the addition of a good quality vegetable seasoning)

350 ml of sourdough

50 ml of soya milk

1 tablespoon of wheat flour

2 teaspoons of marjoram

salt and pepper to taste

for serving:

750 g of baked potatoes

1.5 cubes of smoked tofu (you can fry it before with the addition of herbs)

chives

Instructions:

Mix the ingredients for a sourdough in the jar. Cover with a cloth, secure with an elastic band or string and leave it for 3-4 days in a warm place (mix every day).

Sauté the chopped onions with a little oil (for about 3 minutes). Then add the cut carrot, garlic, parsley and fry for about 4 minutes. Transfer the vegetables to the water, add bay leaves, allspice, peppers, mushrooms and cook for about 20 minutes.

Mix sourdough (strained) with flour, soy milk and gradually add to the soup. Season with marjoram, salt, pepper and cook for about 5 minutes.

Serve with baked potatoes, tofu and chives.