Warzywny Żurek na Domowym Zakwasie
Ostatnio czytając książkę „Nauka w kuchni” Michała Kuźmińskiego (swoją drogą polecam!) naszła mnie ogromna ochota na przygotowanie zakwasu na żurek! Uwielbiam tę zupę. W moim domu nie jadło się żurku i chyba pierwszy raz spróbowałam go na studiach. Odkąd odkryłam jego smak i poznałam tajniki przyrządzania to moja ulubiona zupa, którą przygotowuję niezależnie od pory roku. Dzisiaj w mocno warzywnym, wegańskim klimacie.
Warzywny Żurek na Domowym Zakwasie
3 porcje (1 ma ok. 375 kcal)
czas przygotowania: ok. 25 minut (+ 25 minut gotowania)
koszt: ok. 3,60 zł za porcję
Składniki:
domowy zakwas:
5 łyżek mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
700 ml letniej wody
zupa:
1 cebula
duży ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
parę suszonych grzybów
2 liście laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka papryki wędzonej
1125 ml wody (opcjonalnie z dodatkiem dobrej jakości kostki warzywnej)
350 ml zakwasu
50 ml mleka sojowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
do podania:
750 g pieczonych ziemniaków
1.5 kostki tofu wędzonego (można wcześniej podsmażyć z dodatkiem ziół)
szczypiorek
Wykonanie:
W słoiku mieszamy składniki na zakwas. Przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką lub sznurkiem i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce (codziennie mieszamy).
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę (ok. 3 minuty). Następnie dodajemy pokrojoną marchew, czosnek, pietruszkę i podsmażamy jeszcze ok. 4 minut.
Warzywa przenosimy do wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, grzyby i gotujemy ok. 20 minut. Zakwas (przecedzony) mieszamy z mąką i mlekiem sojowym i stopniowo dodajemy do zupy.
Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, tofu i szczypiorkiem.
Vegetable Polish Sour Soup (Zurek)
3 servings (1 has 375 kcal)
time of preparation: 25 minutes (+ 25 minutes of cooking)
Ingredients:
homemade sourdough:
5 tablespoons of rye flour or whole wheat flour
3 cloves of garlic
3 bay leaves
10 seeds of allspice
700 ml of lukewarm water
soup:
1 onion
a large clove of garlic
2 carrots
1 parsley
a few dried mushrooms
2 bay leaves
a few grains of allspice
teaspoon of smoked pepper
1125 ml of water (optionally with the addition of a good quality vegetable seasoning)
350 ml of sourdough
50 ml of soya milk
1 tablespoon of wheat flour
2 teaspoons of marjoram
salt and pepper to taste
for serving:
750 g of baked potatoes
1.5 cubes of smoked tofu (you can fry it before with the addition of herbs)
chives
Instructions:
Mix the ingredients for a sourdough in the jar. Cover with a cloth, secure with an elastic band or string and leave it for 3-4 days in a warm place (mix every day).
Sauté the chopped onions with a little oil (for about 3 minutes). Then add the cut carrot, garlic, parsley and fry for about 4 minutes. Transfer the vegetables to the water, add bay leaves, allspice, peppers, mushrooms and cook for about 20 minutes.
Mix sourdough (strained) with flour, soy milk and gradually add to the soup. Season with marjoram, salt, pepper and cook for about 5 minutes.
Serve with baked potatoes, tofu and chives.