Wegańska babka cytrynowa
Gdzieś w czeluściach znalazłam to zdjęcie i udało mi się odnaleźć przepis na tę babkę, którą robiłam wiosną🌱 A skoro cieplejsze dni trochę wróciły, no to idealnie się składa😉✌️
Jako dziecko uwielbiałam babki, szczególnie te wilgotne i intensywnie cytrynowe🍋🍋! Odtworzyłam ją w wegańskiej wersji💚 Jest delikatna i orzeźwiająca.
Wegańska babka cytrynowa
czas przygotowania: 10 minut (+20 minut pieczenia)
koszt: ok. 4,30 zł
Składniki:
35 g oleju
80 g jogurtu roślinnego
65 g cukru lub innego słodzika
65 ml mleka roślinnego
160 g mąki
skórka i sok z 1 cytryny
polewa:
30 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
trochę soku z buraka (lub inny naturalny barwnik)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Wylewamy do małej foremki i pieczemy w 190 stopniach ok. 20 minut (do suchego patyczka). Składniki na lukier mieszamy i wylewamy na przestudzone ciasto.
Vegan lemon babka
Ingredients:
35 g oil
80 g plantbased yogurt
65 g sugar or other sweetener
65 ml plantbased milk
160 g flour
zest and juice of 1 lemon
icing:
30 g icing sugar
2-3 tablespoons of lemon juice
some beetroot juice (or other natural dye)
Instructions:
Mix all the ingredients for the dough thoroughly. Pour into a small mold and bake in 190 Celsius degrees for about 20 minutes (to a dry stick). Mix the icing ingredients and pour onto a cooled cake.