Wegańska carbonara ze szparagami
Wegańska carbonara ze szparagami🌱 to nie może być zły pomysł, prawda?😂😁

Wegańska carbonara ze szparagami
3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut gotowania)
koszt: ok. 5.60 zł za porcję
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
250 g tofu
180 g szparagów
60 ml mleka roślinnego
30 g mąki z ciecierzycy
20 g mąki kukurydzianej
15 g oliwy
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1-2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
chili do smaku
szczypiorek do podania
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ok. 3-4 minut.
W tym czasie w miseczce mieszamy wszystkie pozostałe składniki i przyprawy na sos.
Zalewamy szparagi, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy ze szczypiorkiem.
Vegan carbonara with asparagus
3 servings (1 serving has 600 kcal)
time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of cooking)
Ingredients:
300 g spaghetti pasta
250 g tofu
180 g asparagus
60 ml of vegetable milk
30 g chickpea flour
20 g cornstarch
15 g of oil
3 garlic cloves
parsley
1 tablespoon of yeast flakes (optional)
1-2 tablespoons of apple cider vinegar
1 teaspoon of sugar
salt and pepper to taste
chili to taste
chives to serve
Instructions:
Cook pasta according to the instructions on the packaging. Cut asparagus and fry in oil for 3-4 minutes.
At this time, in a bowl, mix all other ingredients and spices for the sauce.
Add asparagus, strained pasta, mix and serve with chives.