Wegańska drożdżówka z cynamonem

Przygotowałam dla Was przepis na  WEGAŃSKĄ DROŻDŻÓWKĘ Z CYNAMONEM. Dyniowe, korzenne, delikatne, mięciutkie i idealnie słodkie – do wpisania z pieczeniowe plany! Nie sposób się od nich oderwać, gwarantuję 🙂

Wegańska drożdżówka z cynamonem

Wegańska drożdżówka z cynamonem

1 porcja (ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 2 zł

Składniki:

65 ml mleka roślinnego
15 g ugotowanej dyni
15 g jogurtu roślinnego
1 łyżka cukru lub erytrytolu
105 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
cynamon i garam masala do smaku
15 g dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego)
do podania:
25 g jogurtu roślinnego
cynamon i cukier do smaku

Wykonanie:

Mleko roślinne podgrzewamy z dynią, jogurtem i cukrem. Następnie blendujemy chwilę. Mąkę mieszamy z drożdżami i proszkiem. Zalewamy mlekiem i zagniatamy ciasto.

Jeśli zbyt mocno się lepi, dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy na kształt prostokąta.

Smarujemy dżemem i posypujemy przyprawami. Zawijamy i kroimy na pół (wzdłuż), a następnie ponownie zawijamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.

Podajemy z jogurtem wymieszanym z cynamonem i cukrem.

Vegan cinnamon bun

1 serving (470 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

65 ml plantbased milk
15 g cooked pumpkin
15 g plantbased yogurt
1 tablespoon of sugar or erythritol
105 g wheat flour
1/2 teaspoon dry yeast
1/2 teaspoon baking powder
filling:
cinnamon and garam masala to taste
15 g strawberry jam (or other favorite)
for serving:
25 g plantbased yogurt
cinnamon and sugar to taste

Instructions:

Heat plantbased milk with pumpkin, yogurt and sugar. Then blend for a while. Mix flour with yeast and powder. Pour milk and knead the dough.

If it sticks too much, add more flour. Let it stand for an hour to rise. After this time, roll out into the shape of a rectangle.

Grease with jam and sprinkle with spices. Wrap and cut in half (lengthwise), then wrap again. Bake at 180 Celsius degrees for about 15 minutes.

Serve with yogurt mixed with cinnamon and sugar.