Wegańska Kremówka

Najwyższa pora na coś słodkiego, idealnego do kawy i na zimowy wieczór – wegańska kremówka!

Wegańska kremówka

Wegańska Kremówka

5 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 90 gr za porcję

Składniki:

60 g mąki pszennej

pół opakowania suchych drożdży

szczypta soli

30 ml ciepłej wody

20 g masła orzechowego (lekko podgrzanego, lejącego)

krem:

160 ml mleka roślinnego

35 g syropu klonowego

20 g mąki pszennej

15 g mąki ziemniaczanej

parę kropel aromatu waniliowego

50 g oleju kokosowego

Wykonanie:

Mieszamy składniki mąkę z drożdżami i solą, następnie dodajemy wodę i masło orzechowe. Zagniatamy. Wykładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można wcześniej rozwałkować).

Odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Mleko podgrzewamy intensywnie mieszając z syropem i mąką.

Kiedy masa zacznie gęstnieć od razu przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy z olejem kokosowym. Krem wykładamy na ciasto i wstawiamy na noc do lodówki.

Vegan Cream Cake

5 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Instructions:

60 g of wheat flour

half a package of dry yeast

pinch of salt

30 ml of warm water

20 g of peanut butter (slightly warmed)

cream:

160 ml of plantbased milk

35 g of maple syrup

20 g of wheat flour

15 g of potato starch

a few drops of vanilla flavor

50 g of coconut oil

Instructions:

Mix the flour with yeast and salt, then add water and peanut butter. Knead and put the dough into a mold lined with baking paper (you can roll it out earlier).

Leave it for about 15 minutes, then bake at 180 Celsius degrees for about 20 minutes. Heat the milk (mix intensively) with syrup and flour. When the mass starts to thicken, immediately transfer it into a high dish and blend it with coconut oil.

Put the cream on the cake and put it in the fridge for a night.