Wegańska Kremówka
Najwyższa pora na coś słodkiego, idealnego do kawy i na zimowy wieczór – wegańska kremówka!
Wegańska Kremówka
5 porcji (1 ma ok. 200 kcal)
czas przygotowania: ok. 30 minut
koszt: ok. 90 gr za porcję
Składniki:
60 g mąki pszennej
pół opakowania suchych drożdży
szczypta soli
30 ml ciepłej wody
20 g masła orzechowego (lekko podgrzanego, lejącego)
krem:
160 ml mleka roślinnego
35 g syropu klonowego
20 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
parę kropel aromatu waniliowego
50 g oleju kokosowego
Wykonanie:
Mieszamy składniki mąkę z drożdżami i solą, następnie dodajemy wodę i masło orzechowe. Zagniatamy. Wykładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można wcześniej rozwałkować).
Odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Mleko podgrzewamy intensywnie mieszając z syropem i mąką.
Kiedy masa zacznie gęstnieć od razu przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy z olejem kokosowym. Krem wykładamy na ciasto i wstawiamy na noc do lodówki.
Vegan Cream Cake
5 servings (1 has 200 kcal)
time of preparation: 30 minutes
Instructions:
60 g of wheat flour
half a package of dry yeast
pinch of salt
30 ml of warm water
20 g of peanut butter (slightly warmed)
cream:
160 ml of plantbased milk
35 g of maple syrup
20 g of wheat flour
15 g of potato starch
a few drops of vanilla flavor
50 g of coconut oil
Instructions:
Mix the flour with yeast and salt, then add water and peanut butter. Knead and put the dough into a mold lined with baking paper (you can roll it out earlier).
Leave it for about 15 minutes, then bake at 180 Celsius degrees for about 20 minutes. Heat the milk (mix intensively) with syrup and flour. When the mass starts to thicken, immediately transfer it into a high dish and blend it with coconut oil.
Put the cream on the cake and put it in the fridge for a night.