Wegańska sałatka „śledziowa” z tofu i buraczkami

Sałatka idealna w okolicach świąt, kiedy chyba każdy z nas kojarzy takie smaki z wigilijnym stołem. Zimą to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj sałatek, w której można przemyć zdrową porcję warzyw.

Wegańska sałatka "śledziowa" z tofu i buraczkami

Wegańska sałatka „śledziowa” z tofu i buraczkami

3 porcje (1 ma ok. 325 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 3,70 zł za 1 porcję

Składniki:

1.5 kostki tofu (wędzonego lub naturalnego)

380 g ziemniaków (ugotowanych w skórce)

250 g buraków (ugotowanych)

1 łyżka cukru lub syropu klonowego

1 jabłko

1/2 cebuli

3 ogórki kiszone

60 g jogurtu roślinnego

sól, pieprz do smaku

szczypiorek

Wykonanie:

Buraki kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem i solą. Odstawiamy. Ziemniaki (obrane), tofu, jabłko, cebulę, ogórek kroimy w kostkę i mieszamy razem z przyprawami i jogurtem.

Na talerz wykładamy buraczki, a następnie drugą część sałatki. Całość posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem.

Vegan salad with tofu and beets

This salad is ideal around Christmas time, when each of us love such flavours.

3 servings (1 has 325 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

1.5 tofu cubes (smoked or natural)

380 g of potatoes (cooked in the skin)

250 g of beets (cooked)

1 tablespoon of sugar or maple syrup

1 apple

1/2 of onion

3 pickled cucumbers

60 g of plantbased yoghurt

salt, pepper to taste

chives for serving

Instructions:

Cut beets into cubes and mix with sugar and salt. Potatoes (peeled), tofu, apple, onion, cucumber cut into cubes and mix together with spices and yoghurt.

Put beets on the plate and then the other part of the salad. Sprinkle the whole with chives. Serve with bread.