Wegańska sałatka „śledziowa” z tofu i buraczkami
Sałatka idealna w okolicach świąt, kiedy chyba każdy z nas kojarzy takie smaki z wigilijnym stołem. Zimą to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj sałatek, w której można przemyć zdrową porcję warzyw.
Wegańska sałatka „śledziowa” z tofu i buraczkami
3 porcje (1 ma ok. 325 kcal)
czas przygotowania: ok. 10 minut
koszt: ok. 3,70 zł za 1 porcję
Składniki:
1.5 kostki tofu (wędzonego lub naturalnego)
380 g ziemniaków (ugotowanych w skórce)
250 g buraków (ugotowanych)
1 łyżka cukru lub syropu klonowego
1 jabłko
1/2 cebuli
3 ogórki kiszone
60 g jogurtu roślinnego
sól, pieprz do smaku
szczypiorek
Wykonanie:
Buraki kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem i solą. Odstawiamy. Ziemniaki (obrane), tofu, jabłko, cebulę, ogórek kroimy w kostkę i mieszamy razem z przyprawami i jogurtem.
Na talerz wykładamy buraczki, a następnie drugą część sałatki. Całość posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem.
Vegan salad with tofu and beets
This salad is ideal around Christmas time, when each of us love such flavours.
3 servings (1 has 325 kcal)
time of preparation: 10 minutes
Ingredients:
1.5 tofu cubes (smoked or natural)
380 g of potatoes (cooked in the skin)
250 g of beets (cooked)
1 tablespoon of sugar or maple syrup
1 apple
1/2 of onion
3 pickled cucumbers
60 g of plantbased yoghurt
salt, pepper to taste
chives for serving
Instructions:
Cut beets into cubes and mix with sugar and salt. Potatoes (peeled), tofu, apple, onion, cucumber cut into cubes and mix together with spices and yoghurt.
Put beets on the plate and then the other part of the salad. Sprinkle the whole with chives. Serve with bread.