Wegański chłodnik litewski
Czekam na upały! A wtedy… chłodnik znów wyląduje na stole. To druga wersja mojego wegańskiego chłodnika. Bardziej kremowa i ostrzejsza.
Wegański chłodnik litewski
3 porcje (1 ma ok. 490 kcal)
czas przygotowania: ok. 5 minut (+20 minut gotowania)
koszt: ok. 10 zł za porcję
Składniki:
375 ml bulionu warzywnego
600 g obranych, młodych ziemniaczków
1 pęczek botwinki (z buraczkami)
3 opakowania jogurtu roślinnego (480 g, ja użyłam kokosowego bez cukru)
120 ml mleka sojowego
pęczek szczypiorku i koperku
2 świeże ogórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu
sól i pieprz do smaku
do podania:
1.5 awokado
Wykonanie:
Ziemniaczki i botwinkę z buraczkami kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odstawiamy do wystudzenia.
Dodajemy pozostałe składniki (ogórki kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce). Doprawiamy całość i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki (najlepiej na noc). Podajemy z awokado.
Vegan Lithuanian cooler
3 servings (1 has 490 kcal)
time of preparation: 5 minutes (+20 minutes of cooking)
Ingredients:
375 ml of plantbased broth
600 g of peeled, young potatoes
1 bunch of young beetroots with greens
3 packages of plantbased yoghurt (480 g, I used coconut without sugar)
120 ml of soy milk
a bunch of chives and dill
2 fresh cucumbers
2 cloves of garlic
2 tablespoons of vinegar
salt and pepper to taste
for serving:
1.5 avocados
Instructions:
Cut the potatoes and beetroot into cubes. Pour the broth and cook until tender (for about 20 minutes). Leave it to cool.
Add the remaining ingredients (cut the cucumbers into cubes, and grate the garlic). Season and put in a fridge for at least one hour (preferably overnight). Serve with avocado.