Wegański omlet z bobem i tofu
Lato = zielono na talerzu!🌱💚
Co jak co, ale takie dania uwielbiam. Sezonowo, pysznie, prosto i szybko😁 Poniżej znajdziecie super przepis na wegański omlet z bobem i tofu👌

3 porcje (1 ma ok. 700 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut smażenia)
koszt: ok. 5.10 zł za porcję
Składniki:
300 g cukinii (pokrojonej w drobne paski)
275 g ugotowanego i wyłuskanego bobu
30 g oliwy
sól i pieprz do smaku
240 g tofu
łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
omlet:
175 g mąki pszennej
120 g mleka roślinnego
60 g mąki z ciecierzycy
sól (najlepiej kala namak
Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy cukinię i bób ok. 5-10 minut. W międzyczasie doprawiamy i dodajemy pokruszone tofu.
Mieszamy składniki na omlet trzepaczką. Smażymy 3 omlety na nieprzywierającej patelni pod przykryciem ok. 3-4 minuty z obu stron.
Podajemy z warzywami i tofu.
Vegan omelette with beans and tofu
3 portions (1 has about 700 kcal)
time of preparation: 15 minutes + 20 minutes of frying
Ingredients:
300 g zucchini (cut into small strips)
275 g boiled and shelled broad beans
30 g olive oil
salt and pepper to taste
240 g tofu
1 spoon of nutritional yeast flakes (optional)
omelette:
175 g of wheat flour
120 g of plantbased milk
60 g of chickpea flour and salt (preferably kala namak)
Instructions:
Fry the zucchini and broad beans in olive oil for about 5-10 minutes. In the meantime, season and add crumbled tofu.
Mix the ingredients for the omelette with a whisk. Fry 3 omelets in a non-stick pan, covered, for about 3-4 minutes on both sides.
Serve with vegetables and tofu.