Wegańskie burrito z kalafiorem i fasolą
Wegańskie burrito z kalafiorem, fasolą czerwoną, kukurydzą i doskonałą salsą🌯🌮 Dużo białka i błonnika! Bardzo pożywny i zdrowy obiad 😁

Wegańskie burrito z kalafiorem i fasolą
2 porcje (1 ma ok. 450 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+10 minut gotowania)
koszt: ok. 4.60 zł za porcję
Składniki:
215 g kalafiora (lub mieszanki kalafiora, brokuła i marchewki)
180 g fasoli czerwonej
165 g kukurydzy
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
1 łyżka oleju do smażenia
40 g jogurtu
1 łyżka oliwy
parę plastrów drobno posiekanej czerwonej cebuli i 1/2 pomidora
ulubiona sałata
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
100 g mąki i 60 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z wodą i wyrabiamy ciasto na tortillę. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na wielkość dużej patelni.
Smażymy na suchej patelni ok. 2 minut z obu stron. Warzywa kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na oleju z przyprawą do mięsa do miękkości (i całkowitego odparowania wody).
Mieszamy cebulkę z pomidorem, jogurtem, ziołami i oliwą. Wykładamy salsę na tortillę, warzywa, sałatę i zawijamy.
Vegan burrito with cauliflower and beans
2 servings (1 has 450 kcal)
time of preparation: 15 minutes (+10 minutes of cooking)
Ingredients:
215 g cauliflower (or a mixture of cauliflower, broccoli and carrots)
180 g red beans
165 g of corn
1 teaspoon meat seasoning
1 tablespoon frying oil
40 g plantbased yogurt
1 tablespoon of oil
a few slices of finely chopped red onion and 1/2 tomato
favorite lettuce
1/2 teaspoon of Herbes de Provence
100 g flour and 60 ml warm water
Instructions:
Mix the flour with water and knead the dough for tortilla. Divide into two parts and roll out the size of a large pan.
Fry on a dry pan for about 2 minutes on both sides. Cut the vegetables into small pieces and fry in oil with the meat seasoning until tender (and the water evaporates completely).
Mix onion with tomato, yogurt, herbs and olive oil. Put salsa, vegetables, lettuce on tortilla and wrap.