Wegańskie ciasto chmurka
Kto nie lubi połączenia ciasta francuskiego i kremu?! Wegańskie ciasto chmurka przed Wami 😀 Diabetykom nie polecam, bo to bomba węglowodanowo-tłuszczowa 😉

Inspirowałam się przepisem w wersji niewegańskiej 😉
Wegańskie ciasto chmurka
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (wegańskiego)
ok. pół szklanki mleka sojowego do posmarowania ciasta
parę łyżek cukru
1 puszka brzoskwiń
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
125 ml mleka sojowego
600 g wegańskiej śmietany kremówki (można zamienić wegańską alternatywą mascarpone, ale wtedy ciasto będzie dużo mniej puszyste)5 łyżek cukru pudru (+ dodatkowo do dekoracji)
4 łyżki agaru
80 ml wody
Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy w kostkę i podsmażamy aż zmiękną z 2 łyżkami cukru (ok. 10 minut).
Budyń rozprowadzamy trzepaczką w zimnym mleku, a następnie dodajemy do brzoskwiń i mieszamy na małym ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto francuskie rozkładamy i wykrawamy okrąg – najlepiej odrysować spód od tortownicy (26 cm średnicy). Spód smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Nakłuwamy widelcem dziurki na całości. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, na 15 minut. Ciasto będzie rosło, więc po paru minutach otwieramy i przekłuwamy bąble z powietrzem, aby było bardziej płaskie. Odstawiamy po upieczeniu do przestudzenia.
Z drugiego ciasta wykrawamy takie sam okrąg, ale kroimy dodatkowo na kawałki (trójkąty) takie jakimi będziemy chcieli poczęstować gości. Rozkładamy trójkąty na papierze do pieczenia w odstępach, aby nie stykały się ze sobą. Smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy jak poprzednio (nie przebijamy pęcherzów powietrza!). Resztki ciasta kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy jak poprzednie części.
W wodzie rozprowadzamy agar i podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Kremówkę lub serek mascarpone ubijamy na bitą śmietankę. Dodajemy stopniowo ubijając cukier puder i agar.
Przygotowujemy ciasto. Zabezpieczamy boki tortownicy kawałkami papieru do pieczenia. Na spód z ciasta francuskiego wykładamy połowę kremu śmietankowego, następnie równomiernie brzoskwinie, ponownie krem i brzoskwinie. Na wierzchu kładziemy trójkąty z ciasta i całość wstawiamy do lodówki na dwie godziny lub najlepiej na noc. Po tym czasie masa powinna już stężeć i posypać cukrem pudrem. Pozostałe kawałki ciasta francuskiego kruszymy i przyklejamy łopatką do boków ciasta.