Wegańskie Ciasto na Szybko!

Często wegańskie ciasta wymagają trochę większej uwagi i czasu, ale dzisiaj przychodzę z pomocą dla wszystkich zabieganych, tych których mają zaskoczyć goście i każdego kto ma ochotę na pyszny deser, który przygotowuje się szybko i bez brudzenia tony naczyń! Wilgotne, ale jednocześnie bardzo delikatne. Nie będę kłamać, że jest super zdrowe, sama tylko spróbowałam, ale za to cała reszta była niesamowicie zadowolona z mojego wypieku.

Taki przepis na szybkie ciasto biszkoptowe zawsze się przydaje. Nie wymaga wiele uwagi, pracy i czasu. Każdemu czasem brakuje takich przysmaków, doskonale sobie zdaję z tego sprawę. Ciężko skończyć w tym przypadku na jednym kawałku, ale przywołuje on wspomnienia dzieciństwa i domowego biszkoptu z owocami.

Wegańskie Ciasto na Szybko!

Ponieważ sam biszkopt może dla wielu osób wydawać się mdły, świetnie jest dodać do niego świeżych, sezonowych owoców! Ja postawiłam na agrest. Niesamowicie odświeżający smak komponuje się z delikatnym, wilgotnym biszkoptem idealnie.

Aby mój biszkopt był lekki i pulchny ubiłam pianę z aquafaby. Sprawdziła się niezawodnie jako zastępnik jajek. Nie zostaje mi nic innego jak podzielić się z Wami przepisem na te doskonałe ciacho!

Wegańskie Ciasto na Szybko!

ok. 15-20 porcji (całość ma 3000 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+45 minut pieczenia)

koszt: ok. 7.50 zł za całe ciasto

Składniki:

200g aquafaby (wody po ciecierzycy ze słoika lub z puszki) (ok. 1 szklanka)

150g cukru lub ksylitolu (3/4 szklanki)

100g oleju (1/2 szklanki)

375g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250g agrestu (lub innych świeżych owoców) (5 garści)

 

Wykonanie:

Aquafabę ubijamy na sztywną pianę (pod koniec dodajemy porcjami cukier). Następnie mieszamy delikatnie z olejem.

Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Wykładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch wykładamy agrest i delikatnie dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.

Quick Vegan Cake!

Often vegan cakes require a little more attention and time, but today I come to help all those busy people, who will have unexpected guests and anyone who wants a delicious dessert, which is prepared quicklys! Moist and fluffy at the same time. I will not lie that it is super healthy, I tried only one piece, but the whole cake dissapeared really quickly!

15-20 servings (whole cake has 3000 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+45 minutes of baking)

Ingredients:

200g of aquafaba (chickpea water from a jar or from a can) (about 1 cup)

150g of sugar or xylitol (3/4 cup)

100g of oil (1/2 cup)

375g of wheat flour (about 3 glasses)

2 spoons of baking powder

250g of gooseberry (or other fresh fruits) (5 handfuls)

Instructions:

Beat the aquafaba into a stiff foam (at the end add sugar). Then mix gently with oil. Add sifted flour and baking powder.

Mix thoroughly and put the dough into a baking pan lined with baking paper. Put gooseberries on top and gently press them.

Bake at 180 Celsius degrees for about 45 minutes.