Wegańskie Ciasto na Szybko!
Często wegańskie ciasta wymagają trochę większej uwagi i czasu, ale dzisiaj przychodzę z pomocą dla wszystkich zabieganych, tych których mają zaskoczyć goście i każdego kto ma ochotę na pyszny deser, który przygotowuje się szybko i bez brudzenia tony naczyń! Wilgotne, ale jednocześnie bardzo delikatne. Nie będę kłamać, że jest super zdrowe, sama tylko spróbowałam, ale za to cała reszta była niesamowicie zadowolona z mojego wypieku.
Taki przepis na szybkie ciasto biszkoptowe zawsze się przydaje. Nie wymaga wiele uwagi, pracy i czasu. Każdemu czasem brakuje takich przysmaków, doskonale sobie zdaję z tego sprawę. Ciężko skończyć w tym przypadku na jednym kawałku, ale przywołuje on wspomnienia dzieciństwa i domowego biszkoptu z owocami.
Ponieważ sam biszkopt może dla wielu osób wydawać się mdły, świetnie jest dodać do niego świeżych, sezonowych owoców! Ja postawiłam na agrest. Niesamowicie odświeżający smak komponuje się z delikatnym, wilgotnym biszkoptem idealnie.
Aby mój biszkopt był lekki i pulchny ubiłam pianę z aquafaby. Sprawdziła się niezawodnie jako zastępnik jajek. Nie zostaje mi nic innego jak podzielić się z Wami przepisem na te doskonałe ciacho!
Wegańskie Ciasto na Szybko!
ok. 15-20 porcji (całość ma 3000 kcal)
czas przygotowania: ok. 10 minut (+45 minut pieczenia)
koszt: ok. 7.50 zł za całe ciasto
Składniki:
200g aquafaby (wody po ciecierzycy ze słoika lub z puszki) (ok. 1 szklanka)
150g cukru lub ksylitolu (3/4 szklanki)
100g oleju (1/2 szklanki)
375g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g agrestu (lub innych świeżych owoców) (5 garści)
Wykonanie:
Aquafabę ubijamy na sztywną pianę (pod koniec dodajemy porcjami cukier). Następnie mieszamy delikatnie z olejem.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Wykładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wykładamy agrest i delikatnie dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.
Quick Vegan Cake!
Often vegan cakes require a little more attention and time, but today I come to help all those busy people, who will have unexpected guests and anyone who wants a delicious dessert, which is prepared quicklys! Moist and fluffy at the same time. I will not lie that it is super healthy, I tried only one piece, but the whole cake dissapeared really quickly!
15-20 servings (whole cake has 3000 kcal)
time of preparation: 10 minutes (+45 minutes of baking)
Ingredients:
200g of aquafaba (chickpea water from a jar or from a can) (about 1 cup)
150g of sugar or xylitol (3/4 cup)
100g of oil (1/2 cup)
375g of wheat flour (about 3 glasses)
2 spoons of baking powder
250g of gooseberry (or other fresh fruits) (5 handfuls)
Instructions:
Beat the aquafaba into a stiff foam (at the end add sugar). Then mix gently with oil. Add sifted flour and baking powder.
Mix thoroughly and put the dough into a baking pan lined with baking paper. Put gooseberries on top and gently press them.
Bake at 180 Celsius degrees for about 45 minutes.