Wegańskie ciasto rabarbarowe z budyniem

Skoro mamy sezon rabarbarowy to proponuję Wegańskie Ciasto Rabarbarowe z Budyniem!

Wegańskie ciasto rabarbarowe z budyniem

Wegańskie ciasto rabarbarowe z budyniem

6 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+45-60 minut pieczenia)

koszt: ok. 1,10 zł za porcję

Składniki:

125 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
30 g erytrolu lub cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g jogurtu roślinnego
40 g oleju rzepakowego
parę kropel aromatu waniliowego
195 g pokrojonego i obranego rabarbaru
295 ml mleka sojowego
15 g budyniu (lub mąka ziemniaczana i odrobina wanilii)
10 g erytrolu lub cukru

Wykonanie:

Mieszamy mąkę ze słodzikiem, solą i proszkiem. Następnie dodajemy jogurt, olej i aromat. Ciasto zagniatamy. 1/3 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Pozostałą część wykładamy do foremki i nakłuwamy widelcem. W garnuszku mieszamy dokładnie trzepaczką mleko z budyniem i słodzikiem, a następnie podgrzewamy do zgęstnienia (uważnie, na nie za dużym ogniu, cały czas mieszając, aby się nie przypalił.

Na ciasto wykładamy rabarbar, delikatnie dociskamy, a następnie wykładamy masę budyniową. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce.

Posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na 45-60 minut (180 stopni). Ciasto przed pokrojeniem musi całkowicie ostygnąć.

Vegan rhubarb cake with pudding

6 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+45-60 minutes of baking)

Ingredients:

125 g of wheat flour
40 g of potato flour
30 g of erytrol or sugar
pinch of salt
1 teaspoon of baking powder
70 g of plantbased yoghurt
40 g of rapeseed oil
a few drops of vanilla flavor
195 g of sliced and peeled rhubarb

pudding:
295 ml of soya milk
15 g of potato flour with and a little bit of vanilla
10 g erytrol or sugar

Instructions:

Mix the flour with sweetener, salt and powder. Then add yoghurt, oil and aroma. Knead the dough. Wrap 1/3 of the dough in foil and put in the freezer.

Put the rest of the part into the mold and puncture with a fork. In a pot, mix thoroughly with a whisk all ingredients for a pudding and then heat it until it thickens (carefully, stirring constantly so that it does not burn).

Put the rhubarb on the cake, gently press it, and then pour with the pudding mass. Remove the cake from the freezer and grate.

Sprinkle the top of the dough and put in the oven for 45-60 minutes (180 Celsius degrees). The dough must cool completely before slicing.

 



>
Facebook