Wegańskie enchiladas

Meksykańskie enchiladas w wegańskim wydaniu🌮! Bogate i pyszne wnętrze z aromatycznym pomidorowym sosem🌯🍅 Koniecznie do wypróbowania!🌱

Wegańskie enchiladas

Wegańskie enchiladas

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+ 20 minut pieczenia)

koszt: ok. 8 zł za porcję

Składniki:

domowe tortille (100 g mąki, 60 ml wody, szczypta soli)
farsz: 
190 g czerwonej fasoli z puszki
190 g kukurydzy z puszku
100 g ugotowanego ryżu
100 g szpinaku
1 cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki
sos:
200 g pomidorów z puszki lub passaty
1 łyżka oliwy
ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
sól i chili do smaku
1/2 łyżeczki garam masala
awokado do podania

Wykonanie:

Przygotowujemy domowe tortille (można również użyć gotowych) przez zmieszanie składników, wyrobienie ciasta, a następnie podzielenie na dwie części, rozwałkowanie i podsmażenie na suchej patelni.

Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy czosnek i pozostałe składniki. Podsmażamy ok. 3 minut (do całkowitego odparowania wody ze szpinaku). Doprawiamy do smaku.

Mieszamy składniki na sos. Tortille faszerujemy i wykładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem. Całość zalewamy sosem i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 minut.

Podajemy ze świeżym awokado.

Vegan enchiladas

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 40 minutes (+ 20 minutes of baking)

Ingredients:

homemade tortillas (100 g flour, 60 ml water, a pinch of salt)
stuffing:
190 g canned red beans
190 g canned corn
100 g cooked rice
100 g spinach
1 onion
clove of garlic
parsley
sauce:
200 g canned tomatoes or passata
1 tablespoon of oil
clove of garlic
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon oregano
salt and chili to taste
1/2 teaspoon garam masala
avocado to serve

Instructions:

Prepare homemade tortillas (you can also use ready-made ones) by mixing the ingredients, kneading the dough, then dividing it into two parts, rolling out and frying on a dry pan.

Fry the onion with a little bit of oil. Then add garlic and other ingredients. Fry for about 3 minutes (until the water has completely evaporated from spinach). Season to taste.

Mix the ingredients for the sauce. Stuff tortillas and put into a greaseproof dish. Pour the sauce over it and bake for 20 minutes in 180 Celsius degrees.

Serve with fresh avocado.