Wegańskie Faworki Jogurtowe
Kiedy myślałam o tym na co mam ochotę „słodkiego” w lutym to oczywiście moja myśl od razu powędrowała do pączków i faworków. Tych tradycyjnych nie jadłam już od lat, ale „zdrowszą” wersją nie pogardzę. Dzisiaj przyszedł czas na faworki, ale na moim blogu znajdziecie też przepis na doskonałe, wegańskie pączki z dżemem!
Wegańskie Faworki Jogurtowe
20 faworków (1 ma ok. 50 kcal)
czas przygotowania: ok. 30 minut
koszt: ok. 0,30 zł za 1 faworka
Składniki:
200 g jogurtu roślinnego (kokosowego)
10 g syropu klonowego
szczypta soli
220 g mąki pszennej (+ więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z syropem i solą. Następnie dodajemy mąkę, proszek i sodę. Wyrabiamy chwilę ciasto. Będzie się trochę kleić dlatego podsypujemy mąką.
Wkładamy do woreczka na ok. 15 minut. Po wyjęciu delikatnie rowałkowujemy na kształt prostokąta posypując dodatkową mąką. Następnie kroimy wzdłuż na pół i w poprzek w paski.
W każdym pasku robimy na środku nacięcie i zawijamy faworki. Smażymy na odrobienie oleju po 2 minuty z obu stron.
Vegan Yoghurt Angel Wings
20 angel wings (1 has 50 kcal)
time of preparation: 30 minutes
Ingredients:
200 g of plantbased yoghurt (coconut)
10 g of maple syrup
pinch of salt
220 g of wheat flour (+ more)
1 teaspoon of baking powder
0.5 teaspoon of baking soda
Instructions:
Mix yogurt with syrup and salt. Then add flour, powder and baking soda. Knead cake for a moment. It will be a bit sticky, so give some extra flour.
Put in the bag for about 15 minutes. After removal, gently roll out in the shape of a rectangle sprinkling with additional flour. Then cut it lengthwise in half and crosswise into strips.
In each strip, make an incision in the middle and wrap the angel wings. Fry with a little bit of oil,2 minutes on both sides.