Wegańskie Faworki Jogurtowe

Kiedy myślałam o tym na co mam ochotę „słodkiego” w lutym to oczywiście moja myśl od razu powędrowała do pączków i faworków. Tych tradycyjnych nie jadłam już od lat, ale „zdrowszą” wersją nie pogardzę. Dzisiaj przyszedł czas na faworki, ale na moim blogu znajdziecie też przepis na doskonałe, wegańskie pączki z dżemem!

Wegańskie Faworki Jogurtowe

Wegańskie Faworki Jogurtowe

20 faworków (1 ma ok. 50 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 0,30 zł za 1 faworka

Składniki:

200 g jogurtu roślinnego (kokosowego)

10 g syropu klonowego

szczypta soli

220 g mąki pszennej (+ więcej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Jogurt mieszamy z syropem i solą. Następnie dodajemy mąkę, proszek i sodę. Wyrabiamy chwilę ciasto. Będzie się trochę kleić dlatego podsypujemy mąką.

Wkładamy do woreczka na ok. 15 minut. Po wyjęciu delikatnie rowałkowujemy na kształt prostokąta posypując dodatkową mąką. Następnie kroimy wzdłuż na pół i w poprzek w paski.

W każdym pasku robimy na środku nacięcie i zawijamy faworki. Smażymy na odrobienie oleju po 2 minuty z obu stron.

Vegan Yoghurt Angel Wings

20 angel wings (1 has 50 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

200 g of plantbased yoghurt (coconut)

10 g of maple syrup

pinch of salt

220 g of wheat flour (+ more)

1 teaspoon of baking powder

0.5 teaspoon of baking soda

Instructions:

Mix yogurt with syrup and salt. Then add flour, powder and baking soda. Knead cake for a moment. It will be a bit sticky, so give some extra flour.

Put in the bag for about 15 minutes. After removal, gently roll out in the shape of a rectangle sprinkling with additional flour. Then cut it lengthwise in half and crosswise into strips.

In each strip, make an incision in the middle and wrap the angel wings. Fry with a little bit of oil,2 minutes on both sides.